Linkuri accesibilitate

Prietenie studențească


Moldova, During the badge exchange at the University Club in Chisinau. "Cultura Moldovei", 9 February 1964.
Moldova, During the badge exchange at the University Club in Chisinau. "Cultura Moldovei", 9 February 1964.

Devenise o tradiție ca în vacanța de iarnă studenții de la Universitatea din Chișinău să primească vizita unor tineri studioși ca și ei din alte republici unionale sau din alte țări.

În vacanța de la început de an 1964 la Chișinău sosea un grup de studenți de la Universitatea din Vilnius și altul de la Universitatea „Patris Lumumba” din Moscova.

În prima zi, oaspeții au vizitat „locurile istorice” ale Chișinăului. Apoi, s-au întâlnit cu muncitorii de la fabrica de confecții „40 let VLKSM” din Tiraspol și de la uzina „Moldavkabel” din Bender, unde au luat cunoștință de condițiile lor de muncă și de odihnă. Au aplaudat colectivele de artiști amatori ale celor două întreprinderi și, la rândul lor, au concertat în fața publicului local.

La Bălți au avut ocazia de a discuta cu studenții de la Institutul pedagogic.

În cele opt zile cât a durat vizita s-au schimbat adrese și s-au înfiripat prietenii.

În ultima zi, în clubul Universității oaspeții și studenții chișinăuieni au dat un „concert internațional”. De pe scenă au răsunat melodii lituaniene, rusești, cubaneze, moldovenești ș.a. La sfârșit, oaspeții și gazdele au făcut un schimb de insigne.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG