Linkuri accesibilitate

La dezvelirea monumentului lui Gr. I. Kotovski


Mitingul din ziua dezvelirii monumentului lui Gr. I. Kostovski. „Moldova socialistă”, 24 februarie 1954.
Mitingul din ziua dezvelirii monumentului lui Gr. I. Kostovski. „Moldova socialistă”, 24 februarie 1954.

La 23 februarie 1954, de ziua Armatei Roșii, peste zece mii de muncitori de la întreprinderile din Chișinău, reprezentanți ai diverselor instituții, pedagogi, studenți și elevi au participat la dezvelirea monumentului lui Gr. I. Kotovski, „erou legendar al războiului civil” de peste Nistru.

Pe o tribună improvizată puteau fi văzuți conducătorii de partid și ai sovietelor, soția, Olga P. Kotovski, împreună cu cei doi copii Grigori și Elena, foști combatanți din brigada de cavalerie a lui Kotovski.

În deschiderea mitingului, locțiitorul președintelui Consiliului de Miniștri al RSS Moldovenești, N.A. Șciolokov, a menționat că Kotovski a fost „groaza dușmanilor Puterii sovietice”. Marele comandant își închinase întreaga viață luptei pentru triumful comunismului.

Instalarea sculpturii lui ecvestre în centrul Chișinăului era prezentată ca o dovadă că „slobozirea” Basarabiei și „reunirea poporului moldovenesc într-o Republică Sovietică Socialistă unică” se realizaseră. Monumentul trebuia să amintească generațiilor viitoare „slăvitele fapte vitejești” ale neuitatului „erou norodnic”.

După ce s-a tăiat panglica roșie, secretarul CC al PC al Moldovei, M.V. Scurtul, a declarat că chipul în bronz al lui Kotovski servea ca o pildă de afecțiune față de „patria socialistă”. El însuflețea truditorii la „biruinți noi de muncă în lupta pentru zidirea obștii comuniste”.

Au mai luat cuvântul E.A. Anohin, lăcătuș la uzina mecanică „Gr. I. Kotovski” din Chișinău, C.I. Mokrițki, combatant în brigada de cavalerie a lui Kotovski, feciorul Gr. Gr. Kotovski, cercetător științific la Academia de Științe a URSS ș.a.

După cum se menționa în presă, autorii sculpturii, L.I. Dubinovski și C.D. Kitaika, asistați de I.G. Perșudcev, A.I. Posiado și de arhitectul S.P. Naumov, „au reușit să creeze din bronz și granit chipul adevărat de om și luptător al lui Gr. I. Kotovski”.

  • 16x9 Image

    Gheorghe Cojocaru

    Istoric, directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei,  din 1998, comenator politic la radio Europa Liberă. Autorul volumului „Cominternul și originile moldovenismului”(Chișinău, 2009), bazat pe documente inedite despre rădăcinile sovietice ale „moldovenismului”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG