Linkuri accesibilitate

Să fie lumină | Ar putea orașul Chișinău să treacă de la gaz la biomasă? Potențialul plantei miscanthus


Anatolii Sandu în hectarul cu miscanthus al Institutului de Genetica
Anatolii Sandu în hectarul cu miscanthus al Institutului de Genetica

Cum ar fi ca orașul Chișinău să nu mai fie încălzit cu gaz, ci cu biocombustibil?

Într-un nou episod al proiectului „Să fie lumină” explorăm potențialul plantei miscanthus în Republica Moldova. Aceasta e folosită deja pentru a încălzi Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor din sectorul Botanica, din Chișinău.

Ar putea orașul Chișinău să treacă de la gaz la biomasă? Potențialul plantei miscanthus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00

Din 2020, Gazprom a redus livrările de gaze, generând o criză a prețurilor fără precedent. Cu ajutoare europene și americane, guvernul a acoperit o parte din facturi. Dar lumina s-a stins în multe case din cauza costurilor și a bombardamentelor ruse în Ucraina. Odată cu primăvara, facturile la energie vor scădea. Dar cum vom trece peste iarna următoare?

Proiectul special Să fie lumină e despre cum putem produce energie mai ieftină, la noi acasă.

Sunt Paula Erizanu. Înainte, nu știam prea multe despre energia verde. Am lucrat la această serie video pentru a te ajuta și pe tine să înțelegi ce pași înainte poți face tu și comunitatea ta pentru a fi mai independenți, mai rezistenți și mai prosperi.

În episodul doi al proiectului, v-am povestit istoria Mariei Josan, care datorită unui cazan pe biomasă, unde arde lemn și vreascuri tocate din livezile din împrejurimile satului, a reușit să-și înmulțească plantele în seră și în sezonul rece.

De la sobă la cazan sau cum a reușit o antreprenoare să cultive flori pentru 8 martie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:31 0:00

În primul episod, v-am povestit cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie.

XS
SM
MD
LG