Linkuri accesibilitate

Să fie lumină | Cum au ajuns instituțiile publice din Feștelița să achite zero lei pentru energie


Să fie lumină

De 30 de ani, Moldova a depins de Rusia pentru lumină și căldură.

Din 2020, Gazprom a redus livrările de gaze, generând o criză a prețurilor fără precedent. Cu ajutoare europene și americane, guvernul a acoperit o parte din facturi. Dar lumina s-a stins în multe case din cauza costurilor și a bombardamentelor ruse în Ucraina. Odată cu primăvara, facturile la energie vor scădea. Dar cum vom trece peste iarna următoare?

Proiectul special „Să fie lumină” e despre cum putem produce energie la noi acasă.

Sunt Paula Erizanu. Înainte, nu știam prea multe despre energia verde. Am lucrat la această serie video pentru a te ajuta și pe tine să înțelegi ce pași poți face tu și comunitatea ta pentru a fi mai independenți, mai rezistenți și mai prosperi.

În primul episod, vei afla cum pot genera energie orașele și satele Moldovei. Am mers în satul Feștelița, pentru a afla cum au reușit instituțiile publice ale acestei localități să primească facturi zero la energie. Autoritățile locale au reușit să economisească peste un milion de lei, pe care l-au redirecționat pentru a menține sistemul de iluminat public. Potrivit expertului Eugen Camenșcic, e important ca fiecare localitate să își analizeze consumul și resursele proprii, pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru a-și reduce cheltuielile pe energie.

Cum au ajuns instituțiile publice din Feștelița să achite zero lei pentru energie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:18 0:00
XS
SM
MD
LG