Linkuri accesibilitate

"Am avut senzaţia că sînt un mesager al Moldovei"


Natalia Morari
Natalia Morari

Natalia Morari şi iniţiativa Secretarului de stat american Hillary Clinton privind asistenţă tehnologică de Internet pentru comunităţi mici în vederea promovării valorilor democratice

Natalia Morari: Desigur ca am avut senzatia ca sint un mesager al Moldovei atunci cind am participat la discutiile la masa rotunda dupa prezentarea discursului de catre doamna Clinton. Acolo in primul rind m-am simtit ca reprezentant al Republicii Moldova. Am vorbit despre Moldova. Nu despre ceea ce ma intereseaza pe mine in calitate de jurnalista ci despre ceea ce este important pentru mine ca cetatean al tarii in care anul trecut s-au intimplat niste schimbari importante.

Vasile Botnaru: Ai avut o ocazie rara sa lansezi un mesaj anume ...

Hillary Clinton şi Natalia Morari
Natalia Morari: De fapt a fost o discutie dupa ce doamna Clinton a vorbit timp de o ora. In discutia aceasta au participat doar cinci oameni, eu am fost una dintre cei cinci. Inca au mai participat consilierul sau principal pentru pentru politica externa, Anne Mary Slotter. A mai participat acolo un expert foarte vestit de la Universitatea Stanford, care l-a inlocuit pe consilierul lui Barack Obama, Michael McFall. Si au mai participat inca trei oameni din business si domeniul ONG-urilor americane. Eu am vorbit despre cazul Moldovei, am povestit despre ceea ce s-a intimplat la noi anul trecut, in aprilie 2009, si cum, dupa parerea mea, retelele sociale de Internet au influentat asta si ce schimbari s-au produs dupa acele evenimente, si anume aparitia noilor tehnologii. De exemplu live show-uri de la cele mai importante evenimente din tara. Eu vorbesc de exemplu de asa proiecte ca “Privesc.eu” . Am vorbit mai detaliat despre ceea ce inseamna utilizarea retelelor sociale si despre posibilul impact in tari in care libertatea presei este restrinsa, sau guvernul incearca sa cenzureze informatia care vine din diferite surse.

Vasile Botnaru: Cum iti explici faptul ca pe americani ii intereseaza o tara cu o populatie in jur de trei milioane de oameni. Ca doar este vorba despre “un laborator” mult prea insignifiant. Cum iti explici acest interes?

Natalia Morari: Eu cred ca pentru americani totusi este interesant ceea ce s-a intimplat in Moldova anul trecut. Trebuie sa intelegem ca timp de opt ani cit comunistii au fost la putere americanii nu prea se interesau de tara noastra si noi niciodata nu am fost pe agenda lor. Da, desigur ei participau la mesele rotunde legate de conflictul transnistrean. Dar asta eu cred ca a fost mai mult asa un lucru birocratic. Si iata ca anul trecut s-a intimplat ceva la ce ei nu s-au asteptat. Si acum pentru asta este ca un fel de “case study” la tema “ce se poate intimpla intr-o tara”. Absolut dupa toate rapoartele este considerata tara libera cu institutii democratice. Si intr-o asemenea tara se intimpla ceva ce toata lumea nici nu banuia. Eu cred ca ei acum au inteles cit de important este sa fie sustinuta Moldova care a facut alegerea asta spre dezvoltare democratica. Si cred ca cumva o sa ne dea sprijinul acesta. Si cel mai important este nu faptul ca am participat la discutia asta dupa prezentarea discursului domniei sale. Trebuie sa va spun ca era doar o singura tara reprezentata in discutia aceasta, Moldova. Ceilalti participanti au fost oficiali din Departamentul de Stat, ori persoane foarte cunoscute de la universitati sau din business si sectorul ONG. Singura tara care a fost reprezentata in aceasta discutie a fost Moldova. Si eu cred ca acest lucru este foarte iomportant. Si nu doar asta. Doamna Clinton a numit tara noastra in raportul ei. Si asta este important. Eu cred ca asta este un lucru destul de remarcabil pentru noi. Si noi trebuie sa profitam din asta cu cit mai mult posibil, noi ca tara, desigur.

Vasile Botnaru: Ce ajutoare crezi ca ar putea urma la modul practic?

Natalia Morari: Ieri dupa amiaza eu am avut intilniri cu sefi de la Departamentul de Stat care sint responsabili anume cu Moldova si regiunea Belarus si Ucraina. Si noi anume despre asta am vorbit. Ce fel de ajutor poate fi acordat Moldovei si ce fel de sprijin noi putem primi de la ei. Eu mai mult m-am axat pe initiative ale tinerilor legate cu tehnologii noi, m-am referit la schimburi de experienta, la traininguri pentru jurnalisti. Si mai este foarte important ca ieri in timpul prezentarii raportului, doamna Clinton a spus un lucru foarte important pe care ulterior l-am discutat si cu acei care sint responsabili cu Moldova. Departamentul de Stat are de gind sa finanteze timp de un an initiative in diferite tari ale lumii. Initiative care vor fi legate de tehnologii noi de Internet care pot ajuta comunitati mici sa promoveze valori democratice sau de a schimba cumva in bine viata cotidiana. Si asemenea proiecte vor fi finantate si in Moldova. Si noi, companii private din Moldova, dar nu numai companii private, dar si NGO-uri care au asemenea idei pot participa la acest concurs si pot primi destul de multi bani. Si eu cred ca cel mai important este faptul ca ajutorul acesta va veni nu la Guvern, ci direct companiilor private si NGO-urilor care au initiative concrete. Si asta este foarte important. Si noi am vorbit despre asta si lucrul acesta s-a confirmat ca noi putem participa la aceste concursuri si putem primi bani chiar anul viitor.
XS
SM
MD
LG