Linkuri accesibilitate

Fostul premier Vlad Filat, achitat în dosarul de spălare de bani


Fostul premier Vlad Filat și avocații săi, în timpul ședinței de judecată din 27 februarie 2024.
Fostul premier Vlad Filat și avocații săi, în timpul ședinței de judecată din 27 februarie 2024.

Fostul premier moldovean, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care este acuzat de spălarea a 12,8 milioane de lei sustrași din Banca de Economii. Examinarea dosarului în instanță a durat 5 ani.

Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Buiucani pe 7 mai. Completul de judecată format din Djeta Chistol, Angela Catana, Tatiana Bivol a decis că „fapta nu întrunește elementele infracțiunii”.

Vlad Filat a spus presei că se aștepta la orice decizie. El crede că hotărârea judecătorilor ar trebui să „aibă consecință” pentru cei care instrumentează astfel de dosare.

Procuroarea Nadejda Busuioc a declarat că va face cunoștință cu sentința și o va contesta la Curtea de Apel Chișinău. Ea ea ceruse ca fostul premier să fie condamnat la 7 ani de închisoare.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. El ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru Partidul Liberal-Democrat.

Schimbul de replici și ultimul cuvânt al inculpatului

Pe 27 februarie, la ultima ședință de judecată în acest caz, acuzatoare de stat, Nadejda Busuioc, a declarat că a demonstrat în instanță vinovăția lui Filat, iar primul dosar penal al fostului premier ar fi confirmat că cele patru firme prin care au fost spălați banii îi aparțin anume lui.

Pe de altă parte, avocații fostului premier au cerut ca Filat să fie achitat deoarece dosarul ar conține probe viciate. Ei au reclamat, de exemplu, că patru martori nu au fost audiați pe viu în instanță. Unul dintre ei a decedat, iar când dăduse declarații la etapa de urmărire penală, se afla în detenție și putea fi influențat de oamenii legii. Avocata Cristina Bancu a mai spus că nu se poate considera spălare de bani dacă suma nu a fost obținută printr-o infracțiune anterioară.

În ultimul său cuvânt, ținut în instanță pe 27 februarie, Filat a declarat că dosarul a fost fabricat în perioada „statului capturat”. El a spus că primea mesaje să plece din țară ca să scape de urmărirea penală, dar a decis să rămână ca să-și demonstreze nevinovăția. „Am fost șantajat cu acest dosar de fostul avocat atunci când eram în penitenciar“, a menționat Filat.

Fostul premier a mai spus că nu a fost probat faptul că el a convertit banii sau că a fost beneficiarul lor.

Prima sentință și o victorie la CEDO

În 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat termenul de detenției cu 709 de zile din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Pe 31 decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat lui Filat dreptul la un proces echitabil, deoarece procesul a avut loc cu ușile închise. Instanța i-a acordat o compensație de 7.500 de euro.

După câștigul la CEDO, avocații lui Filat s-au adresat la Curtea Supremă de Justiție cerând revizuirea sentinței de condamnare. Judecătorii se vor pronunța pe marginea acestei solicitări la 20 mai.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG