Linkuri accesibilitate

UTM și USM s-ar putea transforma în Universitatea din Chișinău


„Universitatea din Chișinău”, așa s-ar putea numi instituția formată după fuzionarea Universității de Stat și a Universității Tehnice. Rectorul UTM, Viorel Bostan, a spus Europei Libere că discuțiile abia au fost inițiate, iar reorganizarea propriu-zisă ar putea avea loc la anul.

Viorel Bostan susține că discuțiile despre o eventuală reorganizare au început acum câteva luni. Potrivit lui, în ambele universități numărul de studenți este în scădere, iar statisticile prezentate de Ministerul Educației arată că numărul acestora nu va crește în timpul apropiat. Și subfinanțarea instituțiilor de învățământ și-a spus cuvântul, susține rectorul.

„Copiii întotdeauna aleg universitățile cu infrastructură adecvată și condiții mai bune, inclusiv în cămine, și oportunități de dezvoltare. E mult mai ușor să obții o vizibilitate puternică dacă este o universitate mai mare. Decât să ne luptăm între noi, mai bine să luptăm cu cei din afară, vorbesc de concurență și de competiție”, a spus rectorul UTM.

După reorganizare, va fi un singur rector și un senat

Bostan afirmă că inițiativa de fuzionare a venit din partea rectorilor celor două universități și nu a fost nicio presiune politică, iar după reorganizare, noua instituție s-ar putea numi „Universitatea din Chișinău”.

Viorel Bostan, rectorul UTM
Viorel Bostan, rectorul UTM

„Nu este o invenție moldovenească. Astfel de procese au avut loc în multe orașe europene. De exemplu, Universitatea din Strasbourg a fost creată după fuziunea a trei universități, toate cu nume și cu reputație. Dacă nu greșesc, a fost creată în 2009 și imediat a fost propulsată ca vizibilitate”, a spus Bostan.

Rectorul susține că, după fuziune, numărul profesorilor și facultăților nu se va reduce, dar va exista un singur rector și un senat.

„Nu pot fi doi rectori și două senate. Este un rector, sunt pro-rectori, dar acestea sunt detalii pe care o să le discutăm ulterior. Vom face un calendar de activități, dar e prematur să vorbesc când se va întâmpla”, a explicat rectorul UTM.

Potrivit lui Bostan, instituțiile de învățământ superior și nu doar, sunt afectate de criza demografică, iar dacă nu vor fi luate măsuri, în câțiva ani universitățile o să dispară.

„Trebuie revăzută atitudinea Guvernului față de finanțarea învățământului și cercetării și să încercăm să rezolvăm problemele. Dacă închizi ochii și te faci că totul e ok, e cea mai mare greșeală”, a spus Viorel Bostan Europei Libere.

Facultatea de Fizică rămâne fără studenți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor Șarov, a spus la o ședință a rectorilor cu ministrul Educației, Dan Perciun, și cu prim-ministrul Dorin Recean că fuzionarea a fost propusă și altor instituții de învățământ superior.

„Pornim de la ideea că nu ne interesează funcția de rector, cine să fie Șarov ori Bostan sau altcineva, să construim ideea și să demonstrăm că este benefic pentru oameni, colectivele pe care le conducem”, a precizat Șarov.

Inițiativa a fost salutată de autorități, dar nu și de ceilalți rectori. Chiar dacă la masa de discuții au fost invitate și alte universități, deocamdată, nimeni nu a mai răspuns apelului. Rectora Universității Pedagogice „Ion Creangă”, Alexandra Barbăneagră, exclude această formă de reorganizare.

„Nu, nu, nu. Nu ne gândim să fuzionăm. Știm de această inițiativă, dar dacă am fuziona, cum adică, în Republica Moldova să fie o singură universitate? O țară și o universitate?”, se întreabă rectora.

În ultimii 2 ani, mai multe universități de stat din R. Moldova au fuzionat, la inițiativa guvernării, pentru optimizarea cheltuielilor, în condițiile în care numărul studenților s-a redus drastic, din cauza migrației. O reformă similară a început în colegii și școli profesionale.

În ultimul deceniu, numărul studenților din universități a scăzut de la 78.000 la 42.000, la programul de licență. Ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că în fiecare an în jur de 12.000 de tineri termină liceul, dintre care 92% susțin examenul de Bacalaureat. De asemenea, din circa 6.000 de absolvenți de colegii, 70% își continuă studiile la universitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG