Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației va oferi alocații elevilor care vor trece în școlile mai mari


În imagine profesorul Andrei Luca care predă de 14 ani istoria în satul Bîrnova, din raionul Ocnița.
În imagine profesorul Andrei Luca care predă de 14 ani istoria în satul Bîrnova, din raionul Ocnița.

Ministerul Educației vrea să investească în școlile mai mari, transferând elevii din instituțiile mici pentru a obține „educație de calitate”. Autoritățile iau în considerare acordarea unor alocații părinților elevilor care sunt transferați.

„Părinții care își vor transfera copiii într-o școală cu educație mai calitativă, vor primi o alocație lunară în valoare de până la 50 de euro pe lună”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun, în plenul parlamentului.

Pentru a încuraja și mai mult procesul migrării elevilor din școlile mici în cele mari, ministerul va oferi și alimentație și transport gratuit. Autoritățile își propun să procure 70 de autobuze școlare: 60 urmează să ajungă în R. Moldova în septembrie 2024.

În școlile mici din R. Moldova 7 din 10 elevi sunt analfabeți funcționali, iar în școlile mari 3 din 10. Potrivit rezultatelor testului PISA 2023, elevii din sate înregistrează performanțe mai slabe la învățătură, decât cei din orașe.

„E nevoie de 30 de ani pentru a acoperi acest deficit”

Și profesorii ar putea primi o alocație dacă se vor transfera într-o instituție de învățământ alăturată. De asemenea, pentru a stimula profesorii să rămână în sistemul educațional și pentru a „crește prestigiul profesiei”, ministrul propune majorări salariale, plăți unice, sporuri de performanță și debirocratizare.

„La un deficit de 7 mii, avem doar 200 de oameni care vin în sistem. Vă dați seama că este nevoie de 30 de ani pentru a acoperi acest deficit. Aceasta dacă rămân toți cei care sunt astăzi, nimeni nu îmbătrânește, nu se pensionează etc”, afirmă ministrul Educației.

Dan Perciun a adăugat că, în egală măsură, este important să fie menținuți și cei care activează astăzi în sistem.

În bugetul pentru anul 2024 Guvernul a prevăzut 1,6 miliarde de lei pentru majorarea cu 15% a salariilor cadrelor didactice.

Sistemul educațional avea la începutul anului de studii 2023-2024 circa 102.000 de angajați. Un profesor începător are un salariu de circa 6.700 de lei, iar unul cu experiență - 9.500 de lei.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG