Linkuri accesibilitate

Ce este neo-fascismul hindus și cum jurnaliștii tabloidului german „Bild” vor fi înlocuiți de AI


Credincioși hinduși poartă o imagine a zeului cu cap de elefant, Ganesha, ca parte a unui ritual al festivalului Ganpati din Bombay, 12 septembrie 2019.    
Credincioși hinduși poartă o imagine a zeului cu cap de elefant, Ganesha, ca parte a unui ritual al festivalului Ganpati din Bombay, 12 septembrie 2019.    

O serie întreagă de publicații europene revin astăzi în detaliu asupra unei teme deja abordate abundent: problema revizionismului obscurantist de care dă dovadă guvernul ultranaționalistului indian Narendra Modi.

Le Monde, printre alte publicații, scrie în detaliu despre asta: subiectul este important pentru presa franceză, dat fiind că Narendra Modi, șeful țării celei mai populate (și mai poluante) din lume, va fi un invitatul de onoare al lui Emmanuel Macron pentru tradiționala paradă militară din 14 iulie de pe Champs-Élysées.

Tot așa, Le Canard enchaîné, publicația cea mai bine introdusă în secretele militare și ale serviciilor secrete din Franța, scrisese la rândul său (doar în ediția pe hârtie) încă de săptămâna trecută: „Modi merită să i se facă ochi dulci. De un an încoace a cumpărat din Franța 36 de avioane militare de tip Rafale, elicoptere și 6 submarine… Dar americanii, rușii și germanii îi fac și ei curte invitatului lui Macron. Ce departe e vremea când Modi avea interdicție de viză în SUA, după progromul anti-musulman din Gujarat, moșia sa politică, în 2002” (dar acum tocmai a fost primit la Casa Albă, cum o subliniază în această dimineață The New Yorker).

Acum, însă, întreaga Indie se află într-o derivă ultranaționalistă. Neo-fascismul indian neagă, de pildă, orice moștenire musulmană a Indiei. Cum a scris-o și celălalt săptămânal satirico-politic Charlie Hebdo: — “Modificarea programelor școlare pentru tinerii indieni sub 16 ani, care văd dispărând din manuale orice referire la Darwin sau la teoria evoluției. Toate acestea vor fi înlocuite cu un studiu mai aprofundat al vechilor texte vedice, scrise in urmă cu vreo patru mii de ani și care sunt in continuare in vârful științei avangardiste, dacă ar fi sa ne luăm după Narendra Modi, pentru care Ganesha, zeul hindus cu cap de elefant, este un minunat exemplu al realizărilor chirurgiei estetice a indienilor din Antichitate.”

Un alt săptămânal francez: Courrier International, care reia în traducere cele mai bune articole recente din presa întregii planete, are în ultimul său număr tocmai apărut un întreg dosar despre revizionismul naționalism și mistic hindus, care l-a scos astfel nu doar pe Darwin din manualele școlare, dar chiar și tabelul elementelor chimice al lui Mendeleev.

Scoaterea teoriei evoluției din manuale ilustrează scepticismul guvernului indian față de știință și se adaugă la o listă deja lungă de subiecte epurate de naționaliștii hinduși care conduc India.

Charles Darwin nu mai apare astfel în programa obligatorie. Teoria sa a evoluției explicând originile ființelor umane și afirmând că toate speciile, inclusiv omul, au evoluat de-a lungul timpului printr-un proces de selecție naturală, nu mai e studiată de majoritatea tinerilor indieni. Doar studenții care se vor specializa în biologie în clasele superioare vor avea acces la asta.

Așa a hotărât Consiliul Național pentru Cercetare și Formare Educațională, responsabil cu revizuirea manualelor, pus să ușureze oficial volumul de muncă al elevilor după cei doi ani de închidere a cursurilor din perioada epidemiei de Covid-19. Această epurare se adaugă altor zeci de altele referitoare la istorie, mediu, societate. Perioada împăraților musulmani moguli (Mughal), asasinarea lui Mahatma Gandhi, încălzirea globală, sursele de energie precum combustibilii fosili și energiile regenerabile, gestionarea durabilă a resurselor naturale... manualele școlare indiene au fost curățate de orice nu este potrivit pentru naționaliștii hinduși care conduc țara.

The Hindu amintește astfel într-un comentariu semnat de mai mulți oameni de știință că partidul puterii, Bharata Janata Party (BJP), pe care mulți, precum scriitorul Salman Rushdie, îl consideră practic de tendință fascistă, nu face decât să continue atacurile împotriva lui Darwin, deja denigrat de naționaliștii hinduși în trecut.

Revista indiană Frontline a notat, de asemenea, eliminarea din programele școlare a contribuțiilor lui Michael Faraday la înțelegerea electromagnetismului și chiar a teoremei lui Pitagora.

„Omul a fost întotdeauna om!”

Darwin se află în vizorul guvernului lui Narendra Modi de mai mulți ani. În 2018, Satyapal Singh, pe atunci ministru al învățământului superior, a declarat astfel în parlament că teoria evoluției lui Darwin este „eronată din punct de vedere științific”. „De când a apărut omul pe Pământ, el a fost întotdeauna om! Nimeni, inclusiv strămoșii noștri, nici în scris, nici oral, n-a spus vreodată că a văzut o maimuță transformându-se în om! “, spusese batjocoritor ministrul, inainte de a insista ca programele scolare si universitare să fie modificate in consecință.

Ruptura cu India progresistă

Sfidarea actualului guvern față de știință marchează o ruptură majoră cu viziunea lui Jawaharlal Nehru, fondatorul Indiei moderne. Prieten al lui Einstein, educat la Cambridge, omul care a condus India timp de șaptesprezece ani, din 1947 până în 1964, a avut o credință neclintită în știință care, susținea el, permite oricui să se ridice deasupra judecății religioase înguste. „Numai știința poate rezolva problemele foametei și sărăciei, ale analfabetismului și superstiției”, pledase el în fața Congresului științific din India pe 26 decembrie 1937.

Narendra Modi a dat un alt ton, mai întâi, imediat după alegerea sa din 2014. În fața unei adunări de experți medicali reuniți la Bombay, el a afirmat că zeul Ganesha (zeu cu cap de elefant pe un corp uman) e dovada că India stăpânea chirurgia plastică cu milenii în urmă și că nașterea lui Karna, un personaj din epopeea Mahabharata, arată că India practica genetica reproductivă înaintea întregii planete.

În Turcia, reconstrucția după cutremur aduce beneficii apropiaților lui Erdogan

Şantierele de reconstrucţie sunt deja în plină desfăşurare în Turcia în regiunile afectate de cutremurele distrugătoare din 6 februarie. Dincolo de bilanțul uman – mai bine de 50.000 de morți –, costul economic al seismului se ridică la 100 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a ONU, citată de cotidianul economic Dünya.

Recep Tayyip Erdoğan, care a obținut, spre surprinderea tuturor, un scor foarte bun în majoritatea regiunilor afectate de dezastru, promisese încă din primele zile că va reconstrui într-un singur an toate imobilele distruse.

În acest scop, instituțiile și companiile publice, în primul rând Toki, Administrația pentru Dezvoltarea Locuințelor Sociale, au multiplicat cererile de licitație. Însă opoziția este îngrijorată de transparența procesului de selecție, în vreme ce zecile de miliarde de dolari aflate în joc stârnesc poftele.

Presa despre presă: jurnaliști ai tabloidului german „Bild” înlocuiți de AI

Presa scrie mult despre presă în acest sfârșit de săptămână. Colaboratorii tabloidului german Bild se confruntă astfel brutal cu repercusiunile apariției inteligenței artificiale (AI / IA) pe piața muncii. Potrivit cotidianului finanțelor Frankfurter Allgemeine Zeitung, Bild, ziarul cel mai citit din Germania, e lovit din plin de un vast “plan de reduceri și economii care se ridică la 100 de milioane de euro”, în cadrul grupului Axel Springer.

În total, sunt planificate aproximativ 200 de concedieri. Numărul de exemplare tipărite și vândute ale tabloidului Bild a scăzut într-adevăr în mod constant în ultimii ani, deși se situa încă la 1,1 milioane de vânzări pe zi la sfârșitul anului 2022 (aproape la egalitate cu Cotidianul Poporului din China).

În fața acestor rezultate, șeful Axel Springer, Mathias Döpfner, a anunțat în februarie o strategie mai orientată spre digital. Pentru el, „asta înseamnă „nu doar adio hârtiei, ci și o redefinire fundamentală a ceea ce este jurnalismul de calitate în era digitală”.

Acest guru al presei germane laudă meritele AI. El crede că numai „cel mai bun” conținut jurnalistic, cum ar fi comentariile sau investigațiile, va mai fi produs de oameni. Instrumente precum chatbot-ul ChatGPT ar putea „îmbunătăți munca jurnalistică independentă sau chiar o fac deja”, a spus el.

Dar nimeni nu-l poate înlocui pe BoJo

Săptămânalul francez politico-satiric Le Canard enchaîné publică în acest timp, în ultimul său număr (doar în ediția pe hârtie), o analiză sarcastică a noii cariere jurnalistice a lui Boris Johnson. Johnson este un fost jurnalist, corespondent mulți ani, la Bruxelles, pentru Times și Daily Telegraph (calitate în care s-a făcut vinovat de multe invenții și legende anti-europene),

Mai recent, Boris Johnson, obligat să demisioneze din parlamentul britanic și fără vreo perspectivă politică imediată, a fost angajat să scrie o cronică săptămânală în tabloidul Daily Mail.

Primul lui articol, vineri 16 iunie, dezamăgise în mod universal. În loc să scrie ceva despre secretele din “10 Downing Street” (mitica adresă a șefilor guvernului britanic), sau cine știe ce secret internațional, ori o glumă deocheată la adresa unuia ca Erdoğan, Johnson scrisese despre ineficacitatea unui medicament împotriva obezității pe care el l-a luat o vreme ca să nu mai mănânce mult și compulsiv noaptea.

Huffington Post și-a exprimat deja perplexitatea. Johnson explica acolo cum, în ciuda medicamentului, lui tot îi venea să deschidă frigiderul la miezul nopții ca să caute brânză cheddar și salam chorizo.

În Franța, Le Figaro a revelat pe 19 iunie (doar în ediția pe hârtie) că înțelegerea financiară a lui Johnson cu Daily Mail este de “șase cifre”, ba chiar cotidianul conservator francez estimează că ar fi vorba de un milion de lire pe an pentru un articol săptămânal în fiecare vineri.

Sumă suficientă pentru ca Boris Johnson să-și cumpere mult cheddar și chorizo.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG