Linkuri accesibilitate

Utilizarea fondurilor din asistența externă este transparentă


Ruslan Codreanu
Ruslan Codreanu

Ruslan Codreanu: pe pagina web a Cancelariei de Stat apar toate rapoartele referitoare la asistența externă.


Ruslan Codreanu, şeful Direcţiei politici, planificare strategică şi asistenţă externă, a acceptat invitatia Europei Libere sa vină cu detalii la declaratiile premierului Vlad Filat, care intrebat luni de Europa Libera în cadrul emisiunii În Profunzime de la PRO TV Chisinau, a dat asigurari ca toate cheltuielile de fonduri acordate din strainatate pot fi verificate pe siturile guvernului „pînă la ultimul cent”. Subiectul este extrem de discutat de opoziția parlamentară comunistă, care acuză guvernarea că irosește banii luați cu împrumut fără rezultate vizibile .

Europa Liberă: În dezbaterile televizate mereu auzim un refren, evident de la opoziţie, că banii acordaţi cu generozitate de sponsorii europeni, partenerii strategici din Occident, din Statele Unite ar fi cheltuiţi fără de socoteală, ba mai mult, ar fi furaţi. Şi cea mai bună dovadă că lucrurile stau altfel ar trebui să fie site-ul la care a făcut trimitere premierul Vlad Filat, unde se vede, aşa cum a zis premierul, fiecare cent cheltuit pentru proiectele aprobate cu bună ştiinţă şi verificate, şi răsverificate. Un om iniţiat câtuşi de puţin în navigarea pe internet cum ar trebui să dea de aceste informaţii, ca să se convingă că banii nu sunt furaţi, ci sunt cheltuiţi aşa cum s-a promis?

Ruslan Codreanu: „Pe noi, cei care lucrăm în domeniu şi care avem una din priorităţile de bază asigurarea transparenţei asistenţei externe acordate Republicii Moldova, ne uimeşte sau ne surprinde această abordare, care, cum aţi menţionat şi dumneavoastră, în ultimele săptămână a luat amploare. De fapt, şi prim-ministrul a menţionat pagina web a Cancelariei de Stat unde la domeniul de competenţă putem găsi asistenţa externă. Or, accesând această pagină, putem să vedem toate rapoartele, începând cu 2009. Rapoartele sunt divizate pe mai multe compartimente. Putem găsi rapoarte pe donatori, rapoarte pe sectoare, rapoarte pe 3 ani, începând cu anii 2009 până în 2012.”

Europa Liberă: Rapoarte în care se poate descurca oricine sau doar o persoană care are studii contabiliceşti, sau are îndemânare de contabil?

Ruslan Codreanu: „Nu, rapoartele respective pe care le-am menţionat prezintă cifrele generalizate pe donator: câţi bani au acordat Statele Unite, câţi bani a acordat Banca Mondială, câţi bani a obţinut Moldova în 2009 sau pe parcursul ultimilor 3 ani din partea Uniunii Europene. Sau pe sectoare, de câţi bani beneficiază sectorul agriculturii, drumuri etc., etc.

Europa Liberă: Dar cum sunt cheltuiţi aceşti bani? Probabil, aceasta interesează pe filistin.

Ruslan Codreanu: „La fel, puteţi găsi şi raportul, o informaţie în Excel, unde se vede concret fiecare donator cu cât a contribuit şi cât s-a cheltuit, până la moment, din banii respectivi. Cu permisiunea dumneavoastră, aş vrea să menţionez pagina web - www.date.gov.md , pe care la fel o putem găsi şi pe pagina menţionată de domnul prim-ministru www.ncu.moldova.md , unde sunt aplicaţii şi, dacă accesăm aplicaţiile, putem vizualiza grafic sau pe hărţi concret care sunt porţiunile de drum construite în 2009, de către cine au fost construite, cât a costat porţiunea respectivă de drum. Sau, vorbind de proiectele Băncii Mondiale, putem vizualiza harta cu toate raioanele şi localităţile Republicii Moldova, unde, cu contribuţia Fondului de Investiţii Sociale în Moldova, putem vedea ce proiecte, de ce valoare au fost în fiecare raion sau în fiecare localitate.”

Europa Liberă: Dar un om, care nu ştie cât costă un kilometru de drum, de exemplu, cum se poate dumeri e mult sau e puţin ceea ce s-a construit de banii acordaţi de un donator?

Ruslan Codreanu: „Nu ştiu dacă am putea vorbi aici de ecuaţii matematice cât costă o porţiune de drum sau un kilometru de drum. Sunt standarde internaţionale şi, probabil, că aceasta ar putea fi îmbunătăţită prin comunicarea pe care o are guvernul. Comunicând către societate, porţiunea respectivă de drum, costă atât, deja nu ştiu cum să zic. Să punem la îndoială: că este o minciună sau că este o ecuaţie eronată nu cred că ar fi cazul.”

Europa Liberă: Nu la aceasta mă refer. Cunoscutul Navalinâi din Rusia şi-a făcut titlul din glorie tocmai din faptul că a comparat informaţiile despre licitaţiile publice: cine le-a câştigat, dacă a fost favorizat sau nu. Aceeaşi metodă, de exemplu, am văzut-o practicată foarte concret în Georgia, unde Transparency International, în special, filiala din Georgia, publică liste contabiliceşte alăturate cu fondurile acordate. Şi atunci când beneficiarul unor tendere apare mai frecvent decât ar fi într-un concurs onest şi corect, dă de bănuit. În sensul acesta, dumneavoastră prezentaţi nişte rapoarte sau încercaţi totuşi să facilitaţi transparenţa aceasta pentru aceeaşi jurnalişti care nu întotdeauna au dexterităţile necesare ca să analizeze informaţiile şi cifrele?

Ruslan Codreanu: „Acuma aţi abordat o problemă din două laturi diferite. Adică dacă vorbim de deschiderea datelor guvernului cu privire la asistenţă sau transparenţa asistenţei şi ceea ce ţine de a doua problemă, achiziţiile publice. Ceea ce ţine de transparenţă,
Ruslan Codreanu la discuția cu Vasile Botnaru
Ruslan Codreanu la discuția cu Vasile Botnaru
da, noi şi în, dacă nu mă greşesc, în primăvara anului 2012, nemijlocit pentru reprezentanţii mass-media şi societăţii civile la Vadul lui Vodă Cancelaria de Stat a organizat un seminar pe transparenţa sau utilizarea transparentă a asistenţei externe unde a fost prezentată baza de date www.ncu.moldova.md şi cum poate fi utilizată această bază de date, pentru a satisface interesele tuturor.”

Europa Liberă: Adică i-aţi învăţat pe jurnalişti să citească cifrele?

Ruslan Codreanu: „Cam aşa. Şi la fel, regulat, astfel de instruiri se organizează. Chiar şi acuma, accesând aceeaşi pagină pe care am menţionat-o, aţi putea vedea că sunt anunţate tot felul de instruiri. Instruiri la care poate participa oricine, nu sunt doar pentru funcţionari publici.”

Europa Liberă: Cât priveşte achiziţiile?

Ruslan Codreanu: „Cât priveşte achiziţiile, nu cred că aş putea să mă expun. Suntem conştienţi că există o problemă, aceasta este şi o prioritate, de altfel nu ar fi menţionată şi în programul de activitate a guvernului. Împreună cu Banca Mondială, iarăşi prin proiectul de e-guvernare încercăm să îmbunătăţim situaţia aici. La nivel de prioritate, este lansarea de e-achiziţii, ceea ce considerăm, de fapt, şi suntem siguri că va fi mult mai transparentă şi procedura de achiziţii.”

Europa Liberă: Să mă întorc din nou la rapoartele la care faceţi dumneavoastră trimitere. Donatorii se conduc de aceleaşi statistici sau au propriile estimări şi propriile controale?

Ruslan Codreanu: „Dacă vorbim la nivel de statistică şi cifre concrete, noi avem acelaşi cifre, atât guvernul, cât şi donatorii. Suntem părţi semnatare ale declaraţiei de la Paris din 2005, care prevede, printre altele, nu doar unificarea sistemelor de prognozare sau de prioritizare la nivel de planificare strategică, dar şi utilizarea acelor standarde în ceea ce ţine de monitorizare. Acum, că cineva merge mai repede, cineva mai puţin repede, este o altă latură a problemei. Banca Mondială, de exemplu, este unul din lideri în acest aspect. Este donatorul care şi-a deschis toate datele, inclusiv putem vedea salariul pe fiecare consultant care lucrează, activează pentru Banca Mondială pe pagina lor web.”

Europa Liberă: Deci, orice ban?

Ruslan Codreanu: „Sigur. Şi banii, inclusiv proiectele finanţate de Moldova, începând de la managerul proiectului care activează la Cancelaria de Stat până la contabilul din proiect care lucrează pentru Banca Mondială.”

Europa Liberă: Este gata guvernul să fie la fel de transparent ca Banca Mondială, de exemplu?

Ruslan Codreanu: „Bănuiesc că vă referiţi la aspectul salarizării.”

Europa Liberă: Şi la aceasta tot. Dar şi la cât costă, de exemplu, hârtia achiziţionată, ce anume s-a cumpărat, ce fel de veioze etc.

Ruslan Codreanu: „Nu cred că acum ar fi problemă dacă s-ar face interpelare la nivel de acces la informaţii pe ce s-au cheltuit banii bugetari alocaţi Cancelariei de Stat sau oricărei instituţii. De ce ziceam că suntem puţin uimiţi de această abordare? Pentru că personal, activând atâţia ani în administraţia publică, nu am primit vreo solicitare de informaţii că sunt interesaţi [să afle] donatorul respectiv unde a cheltuit banii şi care sunt articolele de cheltuieli, să nu-i fi prezentat informaţia respectivă.

În 2010, pentru prima dată, când s-a pus bazele cadrului legal în ceea ce ţine de monitorizarea asistenţei externe, monitorizarea şi coordonarea asistenţei externe, s-a creat mecanism foarte clar de monitorizare şi coordonare a asistenţei externe, s-au creat consiliile sectoriale compuse din reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, societate civilă, donatori, care se întrunesc trimestrial şi discută între ei unde s-au alocat bani, cât de eficientă a fost alocarea banilor şi respectiv pentru ceilalţi donatori, ca să ştie unde e nişa lor, unde pot ei interveni cu politici şi cu finanţare.

În 2011 raportul pe care l-am făcut pe asistenţa externă ne-a arătat că 95% din Strategia naţională de dezvoltare sau banii alocaţi au acoperit în proporţie de 95% Strategia Naţională de Dezvoltare, ceea ce este un indicator foarte important pentru noi, care ne ocupăm cu planificarea strategică şi asistenţa externă, pentru că vedem că politicile stau la baza alocării banilor şi nu invers.”

Europa Liberă: Cel mai vizibil proiect care este pentru un cetăţean de rând?

Ruslan Codreanu: „Probabil că drumurile şi apa, şi canalizarea, apeductele. Aici, dacă vorbim de un impact imediat şi un proiect pe care-l vezi de la bun început că s-a pus piatra de fundament până la ... s-au reabilitat 10 kilometri de porţiune de drum, aceasta e cel mai vizibil. Însă la fel de importante sunt toate, pentru că buna guvernare, chiar dacă nu e vizibilă sau poate fi vizibilă în 10 ani, e la fel de importantă pentru ţară.”

Europa Liberă: Deci, încă o dată, adresa la care trebuie să intre un om interesat să afle informaţia?

Ruslan Codreanu: www.cancelaria.gov.md, www.ncu.moldova.md, www.date.gov.md.

Europa Liberă: Merci mult.

Ruslan Codreanu: „Şi eu vă mulţumesc.”
XS
SM
MD
LG