Dorin Chirtoacă: „Este dureros, este neplăcut că la trei ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 să facem din nou justiţie la radio şi la televizor, adică doar prin intermediul interviurilor să se discute despre problema 7 aprilie şi cîteva manifestări care au loc în preajma zilei respective.”
Europa Liberă: E neputincioasă justiţia?
Dorin Chirtoacă: „Nu se doreşte.”
Europa Liberă: L-am auzit pe Alexandru Tănase, actualmente preşedintele Curţii Constituţionale, spunând că şi fosta guvernare comunistă se face vinovată, dar şi actuala guvernare poartă aceeaşi responsabilitate pentru 7 aprilie 2009.
Dorin Chirtoacă: „Sunt anumiţi indicatori care arată o implicare peste limita legii a mai multor actori în acest sens este, şi faptul că nu se doreşte aflarea adevărului; nici după trei ani nici măcar nu au fost prezentate fotografiile acelora care sunt căutaţi de poliţie.
Respectiv, noi ar trebui să avem în căutare generală poliţiştii care au torturat în comisariate, cei care au bătut în Piaţa Marii Adunări Naţionale pe stop cadru după imaginile care au fost difuzate şi persoanele care au distrus Președinția şi Parlamentul, provocatorii. Aşa cum comuniştii au găsit în câteva zile sute de tineri care de fapt participaseră paşnic la proteste. Aici eu cred că este dovada faptului că nu se doreşte. Iar acele cazuri care s-au pornit în instanţă puţine s-au finalizat şi oricum s-au finalizat cu pedepse, nu detenţie în închisori sau în general achitaţi şi cel mult neglijenţă în serviciu cum a fost în cazul lui Botnari şi Papuc.
Mai ales că nu s-a ajuns la actorii principali la cei care au ordonat masacru şi anume la primul ministru de atunci, la Preşedintele Republicii de atunci, în special este vorba de preşedintele Voronin. Îmi doresc să fie aflat adevărul şi îmi doresc să fie pedepsiţi toţi cei care au încălcat legea în acea perioadă.”
Europa Liberă: Tinerii poartă vina? Cine i-a scos în stradă şi ia lăsat cu ochii în soare?
Dorin Chirtoacă: „Tinerii nu poartă vina. Tinerii au ieşit din propria iniţiativă, a fost o revoltă după opt ani de dictatură şi regim autoritar instalat în Republica Moldova fără nici o perspectivă în special pentru tânăra generaţie. Că acea revoltă, acel protest a fost deturnat şi această deturnare a dus la efectul gloatei şi la distrugerea Parlamentului şi Președinție, asta este altceva.”
Europa Liberă: Dar acesta „altceva” cum se explică?
Dorin Chirtoacă: „Se explică prin faptul că guvernarea comunistă, şi aici cred că domnul Tănase are dreptate, guvernarea comunistă văzând că în societate apare o revoltă, din câte am reuşit să mai intru în posesia unor informaţii, un grup din PCRM dintre aceştia agresivi pe care îi vedem şi periodic prin Piaţa Marii Adunări Naţionale în prezent, fără ştirea celorlalţi membri din PCRM au pregătit deturnarea protestului pentru a discredita opoziţia şi pentru a discredita protestul în sine. Asta le-a fost intenţia să strecoare printre manifestanţi oameni agresivi, acei oameni agresivi să provoace conflicte, protestele să degenereze în violenţe, în bătăi de stradă, în eventuale acte de vandalism, dar lucrurile au scăpat de sub control. În momentul în care situaţia a scăpat de sub control evident toţi s-au dat la gard.
Şi au încercat să fugă de răspundere, să fugă de vină şi să nu-şi asume sub nici un fel protestele respective. În ce măsură şi colegi din actuala guvernare, din Alianţă, au fost implicaţi în acest lucru, eu sper la un moment dat şi aici lucrurile să iasă la suprafaţă. Domnul Tănase poate ştie mai multe în acest sens, nu am în acest moment probe, dar în momentul în care nu se doreşte aflarea adevărului, presupun că aşa este.”
Europa Liberă: În mulţime aţi fost şi dvs. atunci, eu vă întrebam de ce au fost lăsaţi tinerii cu ochii în soare după 7 aprilie?
Dorin Chirtoacă: „În data de 6 aprilie aflând că sunt tineri în Piaţă seara am mers doar să văd cum stau lucrurile şi am văzut că este linişte, este un protest paşnic, respectiv doar am solicitat poliţiei municipale, în măsura în care acest lucru mai era posibil prin acea vreme cu Gumeniţă şi cu toţi ceilalţi, să aibă grijă de menţinerea caracterului paşnic. După care ne-am căutat cu toţii de concluziile vis-a-vis de alegeri pentru că era a doua zi şi am mers din nou la sediul partidului. Dimineaţa în ziua de 7 aprilie am continuat să facem acele concluzii, chiar am avut o conferinţă de presă în jurul orelor 10-11, când deja în Piaţă erau manifestări şi din câte îmi amintesc chiar primele geamuri la Președinție deja erau sparte.
Când lucrurile deja, s-a văzut clar, au ieşit complet de sub control, m-am implicat cu toată capacitatea pentru a-i scoate pe tineri de la Parlament şi Preşedinţie şi a-i convinge dacă au de protestat să protesteze în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În jurul orei 19 ultimii tineri s-a reuşit să fie convinşi să plece de la Parlament spre Piaţa Marii Adunări Naţionale. Îmi amintesc că o parte a lor se îndreptau deja către televiziune, cu un drapel în faţă, şi chiar personal am luat acel drapel şi i-am îndreptat nu la televiziune ci în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Şi la ora 11 seara tot pe data de 7 aprilie a fost rostit ultimul mesaj în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu apelul dacă vor să continue protestul să revină a doua zi dimineaţa, dar din nou să păstreze caracterul paşnic. Autorităţile de stat de atunci, guvernarea comunistă, practic au lăsat la voia întâmplării lucrurile, dimpotrivă, parte dintre ei, după cum am spus, au şi provocat distrugerile, atunci când au permis grupului respectiv agresiv, extremist, din PCRM să se implice în deturnarea protestului. În momentul în care ei au provocat, ei au aprins scânteia, care au dus la incendii şi distrugeri şi când au văzut că e prea mult s-au dat înapoi şi au încercat să dispară din peisaj.
Plus la asta Ministerul de Interne a acţionat totalmente împotriva oricăror reguli în această privinţă, ei se fac vinovaţi de modul în care s-au derulat lucrurile. Dacă cineva a mai pus umărul la aşa ceva, inclusiv din actuala Alianţă, şi ei trebuie să răspundă. Ce s-a întâmplat însă după, în noaptea din 7 spre 8 aprilie, aici chiar nu are nimeni nici o vină, nici cei din societate, nici cei din opoziţie, doar cei care au dat ordinul, şi în cazul dat Vladimir Voronin, să fie curăţată Piaţa cu orice preţ, conform mărturiei lui Marian Lupu. Şi cei care mai departe au executat, primul ministru de atunci Greceanîi, ministrul de interne Papuc, şeful statului major Zubic, comisarul general al municipiului Botnari, comisarul adjunct Gumeniţă, comisarii de sectoare şi toţi acei care au participat la maltratări şi au organizat şi desfăşurat masacru din Piaţă şi trei săptămâni de tortură în comisariate în condiţiile în care nimeni acolo nu avea acces.”
Europa Liberă: Putem trage concluzia, Dorin Chirtoacă cunoaşte adevărul?
Dorin Chirtoacă: „Cunosc o bună parte din adevăr, dar nu cunosc tot adevărul pentru că nu am acces la toate informaţiile. ”
Europa Liberă: O concluzie tristă, pe de o parte, s-ar părea că mai toţi politicienii au adevărul despre ceea ce s-a întâmplat atunci, instanţele de judecată trebuie să-l pronunţe, iar opinia publică îl aşteaptă.
Dorin Chirtoacă: „De asta şi spuneam este mai mult decât dureros, aş spune că este chiar şi un sentiment de greaţă că fiecare trebuie să fie cu adevărul lui. Toată lumea îşi dă seama că până la urmă nu se doreşte aflarea adevărului până la urmă şi respectiv pedepsirea celor vinovaţi şi asta duce la neîncredere şi chiar un sentiment de durere şi dezamăgire.”
Europa Liberă: Lecţia 7 aprilie care este?
Dorin Chirtoacă: „Deocamdată nu a fost învăţată. Numai dacă se vor rezolva toate punct cu punct dosarele penale, clarificate toate faptele, identificaţi nu ţapi ispăşitori, ci cei care au dirijat cu lucrurile acestea din birouri şi la telefon, iată atunci societatea va spune da schimbarea pentru care s-a optat în aprilie şi respectiv iulie 2009 nu a fost în zădar, până atunci este doar o mimare a acestui lucru.”