Linkuri accesibilitate

Etapa 50% la 50% și principiul echilibrului


Marian Lupu
Marian Lupu

Marian Lupu (PD): „Echilibrul înseamnă asigurarea unui act de guvernare”.





Europa Liberă: Situaţia la moment arată 50 la 50. Adică şansele de a crea o alianţă de centru-stânga sunt egale cu şansele de a crea o alianţă de centru-dreapta. Sau s-a schimbat balanţa?

Marian Lupu: „Confirm ipoteza Dumneavoastră, că, într-adevăr, la momentul zilei de astăzi şansele sunt 50 la 50. Am discutat principii şi valori cu toţi trei parteneri din Parlament.”

Europa Liberă: Ce stă la baza acestor principii şi valori?

Marian Lupu: „Asta înseamnă: cum va privi ţara? Care este parcursul ţării? Ce dorim să construim noi aici ca societate, ca sistem politic, ca sistem democratic? Dorim să construim un sistem autocrat, totalitar de guvernare, autoritar? Sau dorim, într-adevăr, să nu rămânem doar la nivel de definiţii generale de democraţie, care sună frumos şi să uităm că, de fapt, democraţia se asigură prin nişte mecanisme foarte şi foarte concrete. Deci: autocratism? Sau democraţie? Echilibru la nivel de sistem politic, la nivel de forţe politice, partenere, sau dezechilibru?”

Europa Liberă: Dar echilibru înseamnă o partajare egală?

Marian Lupu: „Echilibrul înseamnă asigurarea unui act de guvernare. Foarte multe mecanisme care, de fapt, se referă la funcţionarea celor trei instituţii – Preşedinţia, Parlamentul, Guvernul. Eu nu mai vorbesc de sistemul judecătoresc, că este autonom. Dar să le luăm pe aceste trei. Şi atunci, daţi-mi voie să termin, de fapt, ideea şi răspunsul la precedenta întrebare. Principii şi valori – pe plan intern noi trebuie să acceptăm dezvoltarea unui stat democratic, dezvoltarea libertăţilor fundamentale ale omului. Să spunem aşa: aplicarea aici a standardelor europene şi a celor internaţionale, a lumii civilizate, liberalizarea economică, demonopolizarea categorică. Vedeţi, totul se referă la principiul de echilibru, peste tot. Aspectele sociale sunt foarte importante. Fiindcă vreau să vă zic că doctrinar liberalizarea economiei şi dezvoltarea economică nu înseamnă de la sine, în mod automat, că această dezvoltare economică oferă rezultate.

Pe plan social, este un domeniu arhi-important, descentralizarea administraţiei publice, întărirea administraţiei publice locale şi nu doar la nivel de funcţii, priorităţi, dar şi descentralizarea financiară şi fiscală. Pe plan de politică externă – continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, care de fapt are două aspecte – aspectul de politică internă a ţării.

Fiindcă integrarea europeană, mai întâi de toate, înseamnă reforme europene aici, la noi acasă. În toate domeniile – politic, democratic, economic, social, peste tot. În acelaşi timp avem şi nişte sarcini foarte importante pe plan extern. Din nou, cuvântul cheie este echilibru. Fiindcă integrarea europeană şi relaţii excelente strategice cu Uniunea Europeană, în viziunea Partidului Democrat, categoric nu înseamnă relaţii proaste pe dimensiunea estică.

Deci, echilibru înseamnă relaţii foarte bune, de parteneriat strategic, şi cu partenerii din CSI. Asta înseamnă şi parteneriat strategic şi cu Federaţia Rusă. Asta înseamnă că Republica Moldova nu trebuie să părăsească CSI-ul, fiindcă avem foarte mari interese acolo.

Asta înseamnă consolidarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova. Şi Bruxelles-ul, şi Moscova înţeleg foarte bine aceste realităţi şi aceste interese ale Republicii Moldova. Şi când vă zic că şi Bruxelles-ul, şi Moscova realizează aceste realităţi, vă zic cu maximă responsabilitate. Cu cei de la Moscova ultima rundă de discuţii, de dialog am avut-o cu domnul Serghei Narâşkin, şeful Administraţiei de la Kremlin, care de o manieră extraordinar de inteligentă, extraordinar de civilizată, mie îmi place foarte mult acest om şi modul cum el exprimă poziţia vis-a-vis de situaţia din Republica Moldova. Vă asigur, nici un fel de presiuni nu au fost făcute şi nici nu puteau fi făcute.”

Europa Liberă: De ce atunci Occidentul sugerează că ar fi bine să se consolideze coaliţia de centru-dreapta, iar Moscova zice, sau lasă să se înţeleagă, că ar fi bine să fie constituită, edificată o coaliţie de centru-stânga?

Marian Lupu: „De fapt, nici Moscova, nici Bruxelles-ul, dincolo de faptul că nici nu au dreptul să preseze, dar nici nu presează. Ceea ce facem noi aici acasă, trebuie să fie responsabilitatea noastră. Şi decizia noastră, a forţelor politice parlamentare. Eu accept ideea că există anumite interese, dar interese fireşti. De exemplu, Rusia nu ar dori să fie o guvernare în Republica Moldova, care ar avea o atitudine ostilă, duşmănoasă faţă de Federaţia Rusă. Şi ei sunt în drept să aibă asemenea aşteptări, fiindcă corespunde interesului naţional al ţării. Europa, pe de altă parte, nu ar dori ca noua guvernare în Republica Moldova să vină cu nişte atitudini ostile vis-a-vis de Uniunea Europeană.

Aşa suntem noi, o ţară mică, foarte puternic dependentă de factorul extern. În ce sens? – economia noastră este orientată pentru export, să plecăm chiar de aici. Sau dezvoltarea noastră economică depinde foarte mult de atragerea investiţiilor atât din Vest, cât şi din Est pentru a dezvolta economia noastră. Noi trebuie să ne facem peste hotare cât mai puţini duşmani şi cât mai mulţi prieteni. Cuvântul cheie – echilibrul, relaţii bune şi cu Vestul, şi cu Estul.

Dacă există acest interes din Est şi din Vest ca guvernarea din Republica Moldova să fie una prietenoasă şi într-o direcţie şi în altă direcţie, lucrul ăsta coincide absolut cu interesul naţional al Republicii Moldova. Interesul lor este bine explicat, de acord. Deciziile trebuie să fie adoptate aici, la noi. Şi într-adevăr, acum ajungem din nou la 50 la 50: dialog, consultări, negocieri.”

Europa Liberă: Da, dar de fapt, acum Dumneavoastră sunteţi în faţa unei dileme – Partidul Democrat şi Marian Lupu, liderul acestui partid, are două oferte. Şi din stânga, şi din dreapta. Până acum s-a tot menţionat, că oferta din partea Partidului Comuniştilor ar fi cea mai avantajoasă. A venit şi oferta din partea dreaptă. Care e mai avantajoasă? Şi în ce constă avantajul?

Marian Lupu: „De acord. Oferta pentru parcursul viitorului Republicii Moldova. Şi nu oferta pentru Partidul Democrat, asta prevalează. Cum o să adjudecăm şi când vom adjudeca ce este mai bine şi ce este mai puţin bine?”

Europa Liberă: Cum şi când?

Marian Lupu: „Drumul spre iad este pavat cu cele mai nobile şi frumoase intenţii. Este o frază foarte profundă. Dar este una foarte şi foarte adevărată. Deci, de aia am şi declarat că noi avem o viziune de sistem, o viziune complexă. Primele trei posturi în acest stat, nu zic, este un element importatnt, modul lor de distribuire, fiindcă într-adevăr ar fi un început de dialog. Un început şi nu un sfârşit de dialog.

Noi trebuie să ne aşezăm şi să purtăm discuţii. Şi apoi negocieri şi într-o direcţie şi în altă direcţie privind mecanismele concrete, care vor asigura acest parteneriat, acest echilibru în structura guvernamentală, în structura actului de guvernare în Republica Moldova şi toate mecanismele de garanţii. Fiindcă noi suntem foarte puternic puşi pe principiul că nu ceea ce declarăm astăzi frumos, cel mai important va fi asigurarea îndeplinirii acestor declaraţii. Fiindcă nu aş vrea ca la nivel de declaraţii să fie totul fain-frumos, cum a mai fost şi în trecut.

Însă la nivel de cum funcţionează Parlamentul, Guvernul, diferite instituţii şi mecanisme instituţionale există o mare diferenţă dintre vorbe şi fapte. Să nu fie cu supărare, dar asemenea tendinţe şi asemenea fenomene le-am văzut inclusiv şi pe parcursul ultimului an. Noi n-o să acceptăm nici un fel de presiuni în acest sens. Fiindcă eu îmi dau foarte bine seama de propria responsabilitate şi responsabilitatea partidului pentru ce sistem politic, democratic noi formăm în Republica Moldova.

Noi contribuim la dezvoltarea şi aprofundarea democraţiei? Sau sub paravanul acestei nobile idei democratice dăm viaţă unor sisteme autocrate de conducere? Mai ales în condiţiile unei democraţii firave, unei democraţii în dezvoltare în Republica Moldova. Iată de ce negocierile vor începe. Chiar în această săptămână trecem într-o direcţie şi în altă direcţie de negocieri.”

Europa Liberă: Da până ajungem la negocieri, acum de fapt şi stânga, şi Partidul Comuniştilor, şi dreapta oferă PDM-ului funcţia de preşedinte. Nici de o parte, nici de alta nu se adună suficiente voturi pentru a vota astăzi preşedintele.

Marian Lupu: „Absolut corect.”

Europa Liberă: Oferta, chiar dacă şi e avantajoasă, ea poate fi tot atât de păguboasă.

Marian Lupu
: „Absolut corect.”

Europa Liberă: Dar pot eu să înţeleg că totuşi astăzi Marian Lupu ar merge mai întâi la fotoliul de speaker?

Marian Lupu
: „Această sugestie ar fi una extraordinar de logică.”

Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi o persoană foarte tolerantă şi iertătoare, într-un fel. Dar acum trebuie să cântăriţi foarte bine între plusuri şi minusuri. Care sunt şi de o parte şi de alta, şi în centru, şi în dreapta. Un an de zile PCRM a încercat să vă facă o imagine foarte proastă. Îi iertaţi acest limbaj licențios, pe care l-a folosit PCRM-ul? Şi mai ales liderul PCRM, domnul Voronin?


Marian Lupu: „Da, dar toate epitetele şi toate lucrurile mai urâte, care au fost adresate, în mod evident că ele nu pot fi uitate. Pe de altă parte, să nu uităm, că exponenţii PCRM-ului nu au fost unicii. Ăştea cel puţin au mers pe cale brutală, deschisă, s-au expus. Dar să nu uităm, că au fost şi alţi parteneri, care sunt parteneri de discuţii ai noştri, la momentul zilei de azi şi potenţial parteneri de negocieri, care au aplicat exact aceleeaşi tactici, poate mai finuţe, într-un stil mult mai machiavellist, mai voalat, mai camuflat.

Dacă e să vă zic cu maximă seriozitate şi responsabilitate - eu am cunoscut atacuri şi la persoană, şi la partid şi dintr-o parte, şi din altă parte. Atunci găseşti forţele necesare, dacă eşti politician, dacă eşti bărbat. Pe alocuri cu scuzele de rigoare din partea celor care au venit cu asemenea insulte şi ofense. Şi să ai puterea să-i ierţi, atunci când acest lucru îl cer interesele ţării.”

Europa Liberă: Da, dar unii pot să-şi pună o întrebare firească: Marian Lupu a plecat din PCRM ca să revină în coaliţie cu ei?

Marian Lupu: „Marian Lupu a plecat din PCRM fiindcă nu a fost tratat ca un partener, nu a fost tratat ca un cap în plus, gânduri, idei, propuneri, priorităţi, viziuni. Plecarea mea m-a plasat în fruntea Partidului Democrat. Deci, deja îmi oferă posibilitate şi o independenţă de gândire şi de acţiune.”

Europa Liberă: Totuşi, dacă nu se alege şeful statului, criza continuă.

Marian Lupu: „Este sigur, aici nu avem ce discuta prea mult. Într-un caz sunt lipsă patru voturi, în alt caz sunt lipsă două voturi. Da, se păstrează în continuare un foarte mare pericol pentru perpetuarea crizei politice în Republica Moldova, un lucru arhinedorit pentru noi. Vorbesc ca un politician serios. Poate pentru cineva un asemenea scenariu nu numai că ar fi unul posibil, dar ar fi foarte şi foarte dorit. Poate anumite partide politice se gândesc că într-un asemenea scenariu ar putea unii poate să-şi refacă poziţiile, alţii să-şi acumuleze puncte suplimentare. Indiferent că vorbim de unii sau de alţii.

Riscul rămâne în continuare, cu părere de rău noi rămânem în continuare ostatecii acestei situaţii. Iată de ce găsirea soluţiei potrivite, care ar duce nu doar la satisfacerea acestor principii de echilibru, de parteneriat, de act de guvernare politică internă, politică externă a ţării, contează foarte mult şi ultimul element, dar foarte important – voturile pentru alegerea şefului statului. Şi depăşirea crizei politice.”

Europa Liberă: Da acum înclinaţi să credeţi că mai degrabă s-ar găsi voturi pe dreapta sau pe stânga?

Marian Lupu
: „Prematur de vorbit la această etapă.”

Europa Liberă: Aceste voturi, care nu ajung pentru alegerea şefului statului, vă face să mai cântăriţi? Să mai vedeţi încotro să mergeţi – cu cei din stânga, cu cei din dreapta?

Marian Lupu: „Încheiem probabil acest interviu cu ceea ce am început. Noi am început de la 50 la 50. Şi nu-mi rămâne decât să reconfirm, să mai spun încă o dată, că noi ne uităm cu foarte multă atenţie, cântărim absolut fiecare pas, fiindcă suntem la etapa 50 la 50.”

Europa Liberă: Dar când vă întâlniţi în formatul 1+1+1? Mă refer la cei care aţi format Alianţa pentru Integrarea Europeană anul trecut?

Marian Lupu
: „Astăzi dimineaţă, în cadrul briefingului, organizat de către preşedintele PLDM, s-a spus că se va veni astăzi cu un sunet către Partidul Democrat şi către Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Acum e 17:00.

Marian Lupu
: „Acum e ora 17:00. Vreau să vă spun că nimeni, nici eu, nici altcineva din colegii mei din conducerea Partidului Democrat nu a avut nici un sunet şi nici o invitaţie pentru întrevederea pentru ziua de mîine. Aşteptăm invitaţia.”
XS
SM
MD
LG