Linkuri accesibilitate

„Protocoalele de securitate trebuie revizuite după tragedia de la Aeroport” | O balerină din R. Moldova a ajuns în top 10 dansatori din lume


Aeroportul Internațional Chișinău, 3 iulie 2023
Aeroportul Internațional Chișinău, 3 iulie 2023

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Jurnaliștii de la portalul newsmaker.md o citează pe deputata BCS Zinaida Greceanîi, care a spus că R. Moldova nu va putea atrage investiții din partea companiilor europene private din cauză că în interiorul clasei politce, dar și a societății moldovenești ar lipsi un consens în privința vectorului extern al țării. Declarațiile au fost făcut în cadrul ședinței Comitetului Parlamentar de Ascociere UE-Moldova, care s-a desfășurat în incinta Parlamentului European, pe 3 iulie. Potrivit reporterilor, între altele, deputata a mai atras atenția că R. Moldova a avut guverne care au compromis integarea europeană.
  • Ziarul de Gardă scrie despre rezultatele finale ale sesiunii de bază a bacalaureatului care arată că rata de promovare a absolvenților din licee este de 88,26%, comparativ cu 84,78%, de la aceeași etapă, în cadrul sesiunii 2022. Datele Ministerului Educației și Cercetării mai arată că numărul absolvenților care au promovat examenul național de bacalaureat a crescut cu 82 după examinarea contestațiilor și este egal cu 12650. De asemenea, în rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2296 de note, ceea ce constituie 25% din numărul notelor contestate și 3% din numărul total de note acordate în sesiunea de bază a examenului de bacalaureat.
  • Protocoalele de securitate trebuie revizuite după tragedia de la Aeroport, susține expertul în securitate Alexandru Flenchea. Acesta a mai declarat pentru Radio Chișinău că „dacă s-a produs acest incident, înseamnă că undeva nu s-a lucrat bine. Dar ce anume trebuie revizuit, unde s-a produs gafa, acum nu am putea spune pentru că nu există informații detaliate”. „Dacă ar fi existat un instructaj foarte clar pentru vameși și polițiștii de frontieră, acest incident nu ar fi avut loc, este de părere și comentatorul român Cristian Pârvulescu, citat în articol.
  • TV8.md scrie că în prima lună a vacanței de vară, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit în 8.360 de urgențe în rândul copiilor, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind transportați la instituțiile medicale spitalicești. Reporterii notează că ambulanța a fost chemată pentru 3.250 de copii cu probleme respiratorii, 398 de cazuri infecțioase, 188 de cazuri neurologice și 64 de micuți cu probleme cardiovasculare. De asemenea, un număr considerabil de urgențe au fost și cele traumatologice, înregistrându-se 1.523 de cazuri în această perioadă.
  • Agenția de presă „IPN” informează că Germania oferă R. Moldova un suport adițional de 45 de milioane de euro pentru anul curent și anul viitor. Anunțul a fost făcut în cadrul negocierilor guvernamentale moldo-germane privind cooperarea pentru dezvoltare, desfășurate la Chișinău, pe 3 iulie. Potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei Germaniei la Chișinău, domeniile cheie ale sprijinului suplimentar se axează pe punerea în aplicare a reformelor administrației publice și managementului finanțelor publice. Reporterii mai scriu că accent se va pune pe îmbunătățirea accesului la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pe capacitatea de incluziune profesională a tinerilor, în special a femeilor.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean a trezit interes sporit postarea Ziarului de Gardă în care se anunță că executivul va acorda familiilor celor doi ofițeri care și-au pierdut viața în timpul atacului de la Aeroport câte 1 milion de lei. Reporterii amintesc că președinta Maia Sandu a semnat un decret privind declararea zilei de 4 iulie 2023 zi de doliu național, în semn de comemorare a victimelor incidentului care a avut loc pe Aeroportul Internațional Chișinău.
  • Pe Instagram, una din postările cele mai populare este a portalului moldova.org, care au scris despre faptul că balerina Alexandrina Sandu, de 14 ani, a ajuns în top 10 dansatori din lume, după ce s-a calificat în finala Dance World Cup. Ea a fost selectată dintre 7500 de participanți, din 50 de țări.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG