Linkuri accesibilitate

Podcastul „Reporterii”: Cum învață Moldova (I)


Alexandru Eftode și Anastasia Condruc, co-autoarea proiectului Europei Libere „Cum învață Moldova”.
Alexandru Eftode și Anastasia Condruc, co-autoarea proiectului Europei Libere „Cum învață Moldova”.

Dacă vrei să nu vezi și să nu înțelegi ce schimbări au loc în educație, concentrează-te pe câteva probleme majore de genul celor care nu se rezolvă niciodată: salariile mici, lipsa cadrelor didactice, împuținarea elevilor. Dar dacă vrei să vezi ce se schimbă în educație, fă ca Europa Liberă.

Timp de jumătate de an, Europa Liberă și-a îndreptat privirile spre altceva. Împreună cu portalul moldova.org am căutat și găsit istorii noi și neașteptate din învățământul moldovean, care arată că, în ciuda tuturor dificultăților, acesta merge înainte.

Cum învață Moldova (I)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:33:57 0:00

În acest episod din „Reporterii” discutăm cu Anastasia Condruc, co-autoarea proiectului Europei Libere „Cum învață Moldova” și redactoră șefă la moldova.org despre:

  • „ozoboți” care îi ajută pe elevii din peste 40 de școli să însușească mai bine lecțiile în „clase ale viitorului”,
  • despre avantajele învățământului dual după exemplul Colegiului de Inginerie din Strășeni și celor mai proeminenți elevi ai săi,
  • despre educația continuă și decizia unei mame de a se înscrie la facultate la 35 de ani, dar mai facem și o ridicare de cortină spre un sistem de suport precar pentru femeile care vor să-și reia educația și cariera întrerupte de apariția copiilor.

„Cum învață Moldova” (conține și alte istorii de Liuba Maxim, jurnalista Europei Libere specializată în educație, vorbim cu ea în „Reporterii” peste o săptămână) este un proiect care s-a născut din discuții ale Europei Libere cu publicul nostru despre temele care îi preocupă în mod profund pe oamenii din R. Moldova, dar care nu sunt abordate îndeajuns, inclusiv: schimbarea climei și adoptarea energiei verzi, educația în epoca digitală și consecințele practice ale corupției în politică.

Publicul Europei Libere Moldova, care ne urmărește pe platformele noastre digitale, a sugerat temele, iar reporterii noștri, ai portalului moldova.org și ai comunității RISE Moldova au săpat la aceste teme. Rezultatele le publicăm treptat, iar în curând le vom aduna la un loc pe o pagină specială.

Cu un episod nou în fiecare luni, „Reporterii” este un podcast în care relatăm pentru ascultătorii noștri - cei care ne ascultă în mașină, în căști în transportul public sau acasă, înainte de culcare – la ce proiecte lucrează reporterii Europei Libere pentru site-ul nostru, pentru paginile noastre de Facebook și Instagram, pentru canalul de YouTube. Vă puteți abona la podcast pe platformele Apple Podcast, Google Podcast, pe YouTube, iar ascultătorii din străinătate îl pot găsi și pe Spotify. Audiție plăcută!

,,Timpurile s-au schimbat” | Cunoașterea limbii române, între necesitate și lipsă de specialiști
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:37 0:00
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG