Linkuri accesibilitate

Nosatîi: Moscova duce un război hibrid pentru răsturnarea puterii de la Chișinău | Jizdan scapă de un dosar penal


Ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi
Ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ministrul Apărării al R. Moldova, Anatolie Nosatîi, crede că țara noastră nu se confruntă cu un „pericol militar iminent”, ci cu un „război hibrid” dus de Moscova pentru a „răsturna puterea” proeuropeană de la Chișinău. Declarația a fost făcută luni, 13 martie, într-un interviu acordat agenției de presă France Presse, potrivit Ziarului de Gardă.
  • Procurorii, lăsaţi cu buza umflată. Nu mai au pârghii să-l tragă la răspundere pe Alexandru Jizdan pentru îmbogăţire ilicită, scrie anticoruptie.md. Curtea de Apel Chişinău a menţinut decizia luată anterior de magistratul Constantin Damaschin de la oficiul Ciocana al Judecătoriei Chişinău, prin care a fost anulată ordonanţa procurorilor privind pornirea urmăririi penale pentru îmbogăţire ilicită pe numele ex-ministrului de Interne în perioada guvernării lui Plahotniuc, Alexandru Jizdan. Decizia instanţei este irevocabilă, astfel procurorii nu mai pot să-l atragă la răspundere penală pe Jizdan, doar dacă vor apărea circumstanţe noi.
  • Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a intrat în noul an cu 1 miliard 400 milioane de lei datorii față de fermieri. Din această sumă, 140 de milioane au fost debursate și făcute plățile, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, la Radio Chișinău. El a răspuns, în cadrul emisiunii „Nimic confidențial”, la întrebările asociațiilor de fermieri privind subvenționarea agricultorilor și reeșalonarea datoriilor acestora.
  • Fostul deputat PD Vladimir Andronachi va fi judecat. Dosarul, în care el este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, a fost trimis în instanță, potrivit Jurnal TV. Procurorii spun că Andronachi a avut și un complice, dar unde se află acesta, nu se știe. Potrivit anchetei, învinuiții au prejudiciat Republica Moldova cu peste 26 de milioane de lei. Au fost spălați banii sustrași, în sumă de peste 1 milion de dolari, şi aproximativ 800 de mii de euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat, condus de Vladimir Andronachi.
  • Jurnal.md scrie că Procuratura municipiului Chișinău a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a bărbatului care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, în urma accidentului de pe viaduct, care s-a petrecut pe 6 februarie 2023, pe bulevardul Dacia din capitală.
  • În localitatea Mașcăuți din raionul Criuleni a fost confirmat un caz de pestă porcină africană la porci domestici. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează sunt aplicate măsuri de eradicare a focarelor, transmite IPN. Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate pentru a preveni răspândirea bolii. În perioada anilor 2016-2022, au fost înregistrate 115 de focare. Ca urmare au fost nimiciți 32 580 de porci domestici și 223 de mistreți.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook, interes a trezit o știre distribuită de TVR Moldova. Autorii materialului scriu că o companie de creditare nebancară a fost obligată să restituie aproape jumătate de milion de lei clienților pe care i-a taxat în plus. Potrivit Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cele mai multe încălcări s-au referit la modul de calcul a dobânzilor și altor plăți aferente.
  • Potrivit Crowd Tangle, pe Instagram printre cele mai populare postări a fost despre discursul Iuliei Navalnaia pentru soțul său rostit pe scena Galei Premiilor Oscar 2023. Potrivit TV 8, discursul a fost rostit după ce documentarul Navalny, care spune povestea otrăvirii și aproape uciderii lui Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar lungmetraj. „Soțul meu este în închisoare pentru că a apărat democrația, pentru că a spus adevărul. Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă. Fii puternic, dragostea mea!”, au fost cuvintele rostite de Iulia pentru soțul ei, care era însoțită de cei doi copii ai lor.
  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG