Linkuri accesibilitate

Natalia Gavrilița ar putea candida pentru Primăria Chișinăului | Pregătiri pentru Reuniunea Comunității Politice Europene


Fosta prim-ministră a R. Moldova, Natalia Gavrilița.
Fosta prim-ministră a R. Moldova, Natalia Gavrilița.

Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineața de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Ziarul de Gardă informează că în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE, a fost adoptată o declarație comună de susținere a parcursului european, care prevede, printre altele, începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană cât mai curând, după îndeplinirea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene (CE). În material este citat europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova care a anunțat desprecâteva prevederi ale declarației adoptate astăzi în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova, între care liberalizarea totală a comerțului UE – Moldova și creșterea sprijinului financiar european pentru R. Moldova.
  • Natalia Gavrilița ar putea candida la funcția de primar al Chișinăului, titrează portalul newsmaker.md. Reporterii scriu că fosta prim-ministră Natalia Gavrilița susține că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a analizat cine sunt potențialii candidați din partidul lor la funcția de primar al Chișinăului, care va participa la alegerile locale din acest an. Jurnaliștii amintesc că în septembrie 2022, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și deputatul PAS Lilian Carp – sunt potențiali candidați ai Partidului Acțiune și Solidaritate pentru funcția de primar al Chișinăului.
  • Radio Chișinău o citează pe președinta Comisiei juridice din Camera Deputaților a Parlamentului României, Laura Vicol, care a declarat după ședința comună a comisiilor parlamentare juridice de la Chișinău și București că în justiția din Republica Moldova este o situație fără precedent, iar judecătorii care nu înțeleg că actul justiției trebuie făcut cu dreptate, nu au ce căuta în sistem. „În sistem trebuie aduși oameni puternici care să contribuie la înfăptuirea dreptății, asta face un judecător corect și integru”, a mai spus Vicol.
  • „Avem cetățeni cu sute de hectare, tractor, combină și nu au nicio formă juridică de funcționare”, a declarat ministrul agriculturii Vladimir Bolea în cadrul unei emisiuni a Jurnal TV. Jurnaliștii scriu că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale propune plafonarea activității gospodăriilor țărănești și, în premieră, a activităților non-profesionale. Potrivit ministrului, se va face regulă în baza juridică de funcționare în agricultură. „Acest domeniu era reglementat, dar nimeni nu a monitorizat aplicarea acestei legi. Acest derapaj e o problemă din partea statului”, a spus Vladimir Bolea.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Pe Facebook-ul moldovean, a trezit interes sporit postarea Europei Libere despre cum se pregătește satul Bulboaca să-i primească pe șefii statelor UE. Pregătirile pentru Reuniunea Comunității Politice Europene, care va avea loc pe 1 iunie, la vinăria Castel Mimi, sunt în toi. Drumul care duce de la Aeroportul Chișinău în satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, a intrat în reparații, iar în localitate sunt reabilitate căile de acces, stațiile de autobuz și trotuarele.
  • Pe Instagram, una dintre cele mai populare postări este a jurnaliștilor de la TV8.md, despre cântăreața din Republica Moldova, Valeria Stoica, care a ajuns pe un billboard din celebrul Times Square, orașul american New York. Într-o postare pe pagina ei de Facebook, artista a scris că platforma de streaming Spotify a ales-o ambasadoare a proiectului Equal, care promovează interprete din toată lumea. Interpreta moldoveancă reprezintă România.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG