Linkuri accesibilitate

Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale
Datele preliminare după procesarea a 99% din procesele verbale

Alegeri parlamentare în R. Moldova: PSRM câștigă alegerile, dar niciun partid nu are majoritatea în viitorul Parlament

Pentru prima dată, alegerile au loc în baza unui sistem mixt: 51 de parlamentari vor fi aleși în circumscripții uninominale și 50 - pe liste de partid.

Simultan cu scrutinul parlamentar a avut loc și un referendum consultativ în care alegătorii au fost întrebați dacă sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și cu introducerea posibilităţii de a fi revocaţi.

Conform datelor preliminare, prezența la vot a fost de 49,21% (peste 1 milion 452 de mii de alegători, din aproximativ 3,2 milioane înregistrați). Scrutinul a fost monitorizat de peste 4.000 de observatori, 776 fiind străini.

20.20 Rezultate finale preliminare

După prelucrarea a 100% din procesele verbale, în circumscripția națională PSRM a câștigat scrutinul parlamentar cu 31,15%, urmat de blocul ACUM - 26,84%, PD - 23,62% și Partidul Șor - 8,32%.

În total peste hotare au votat peste 74.000 de alegători, iar 73,09% din sufragii au mers la blocul ACUM, la PSRM - 8,52% și la PD - 4,81%.

În circumscripția nr. 51 SUA/ Canada a ieșit învingător candidatul blocului ACUM Dumitru Alaiba, cu un avans de 1000 de voturi față de vicepreședintele Parlamentului, pastorul Valeriu Ghilețchi.

19.20 Ministerul român de Externe: "Au fost respectate prevederile legale și standardele democratice"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti anunţă că a luat notă de raportul preliminar prezentat de Misiunea internațională de observare a alegerilor parlamentare derulate în Republica Moldova la 24 februarie 2019. Conform evaluării preliminare, acestea "s-au derulat, în general, cu respectarea prevederilor legale și standardelor democratice în domeniu, fiind semnalate unele deficiențe înregistrate atât în contextul campaniei electorale, cât și în ziua scrutinului electoral", se spune într-o declaraţie a MAE.

"MAE subliniază că este foarte important ca în perioada următoare etapele subsecvente procesului electoral să se desfășoare responsabil, cu respectarea standardelor și principiilor democratice necesare asigurării stabilității și menținerii perspectivei europene a Republicii Moldova. Pe această cale, considerăm că doar opțiunea europeană este în măsură să aducă răspunsuri durabile așteptărilor legitime de prosperitate ale cetățenilor Republicii Moldova", se mai spune în comunicat.

18.15 Mişcarea Occupy Guguţă, protest în Chişinău

Activiştii şi simpatizanţii mişcării Occupy Guguță au mărșăluit prin centrul Chişinăului în semn de protest faţă de felul cum au fost organizate alegerile parlamentare. Acum sunt în faţa Parlamentului. "Democrația e în fiecare zi, nu doar o dată la 4 ani cum vor să ne facă să credem unii. Mai ales în contextul în care alegerile sunt acompaniate de grave încălcări. Din acest motiv, azi, 25 februarie, ora 17:00, ne întălnim în fața Cafenelei Guguță și pornim în marș prin centrul capitalei. Un marş cetăţenesc, paşnic şi fără culoare politică", se spune în anunţul distribuit pe reţelele de socializare.

18.08 Igor Boţan despre succesul democarţilor şi "faimosul factor adminsitrativ"

Analistul politic Igor Boţan
Analistul politic Igor Boţan

Analistul Boţan analizează atuurile şi greşelile partidelor care au acces în legislativ. De ce socialiştii a "rămas cu buza umflată"? Cum a reuşit PD, cu al treilea scor la nivel naţional, să câştige cele mai multe circumscripţii?

„Dl Plahotniuc ar putea să le spună tuturor colegilor săi politicieni: „Faceți-vă fiecare câte o fundație, așa cum am făcut eu, dl Dodon, dl Șor, în această fundație adunați milioane, pe care ulterior le folosiți pentru necesitățile oamenilor”. Click aici pentru interviul integral

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG