Linkuri accesibilitate

La ce să se aștepte Republica Moldova de la un Vladimir Putin cu 87% scor electoral?


Analistul politic, Anatol Țăranu, în studioul podcastului „Pe Agendă” al Europei Libere
Analistul politic, Anatol Țăranu, în studioul podcastului „Pe Agendă” al Europei Libere

Întărit în alegerile prezidențiale controlate strâns de el, Vladimir Putin poate înăspri politica în Rusia și în fostul spațiu sovietic, iar R. Moldova se poate apăra numai prin aderarea rapidă la UE și apropierea de NATO, spune analistul politic Anatol Țăranu în podcastul „Pe Agendă”.

Fost ambasador moldovean la Moscova în anii 1990, istoricul Anatol Țăranu spune că Rusia consideră Republica Moldova o pradă ușoară, inclusiv datorită numărului mare de susținătorii pe care și i-a păstrat aici, în ciuda agresiunii rusești contra Ucrainei.

„Atâta timp cât va exista o susținere relativ consistentă în societatea noastră[...], noi nu putem să fim în siguranță”, crede Țăranu.

Aproximativ 85% din cetățenii ruși care au votat în R. Moldova la prezidențialele rusești l-au sprijinit pe Vladimir Putin, potrivit datelor ambasadei ruse la Chișinău citate de presa moldoveană. În regiunea transnistreană, au votat cu Putin 97% din cetățenii ruși care s-au prezentat la șase secții de votare deschise de Rusia în stânga Nistrului în ciuda împotrivirii Chișinăului.

Fostul președinte Igor Dodon, care conduce principalul partid al opoziției, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Putin, iar un mesaj asemănător i-a trimis liderului de la Kremlin și guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul.

Anatol Țăranu vede în mesajele lui Dodon și Guțul un apel adresat Rusiei să intervină în Republica Moldova împotriva actualei guvernări pro-europene și consideră că Rusia își va intensifica „războiul hibrid” împotriva R. Moldova pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la UE.

Dodon nu a spus încă dacă vrea să candideze pentru un nou mandat, dar și-a chemat deja susținătorii să boicoteze referendumul de aderare la Uniunea Europeană, lansat de președinta Maia Sandu.

Sandu a cerut luni, 18 martie, într-o conferință de presă, Parlamentului moldovean să inițieze procesul de organizare a plebiscitului european și tot atunci a criticat felul nedemocratic în care s-au desfășurat alegerile din Rusia.

Țăranu afirmă în podcast că siguranța R. Moldova va crește „substanțial dacă va deveni membră a UE”, însă țara poate avea „securitate absolută” doar în NATO.

Ce altceva puteți afla din acest interviu cu Anatol Țăranu:

  • Ce spune votul „cvasiunanim” din regiunea transnistreană pentru Putin?
  • Cine sunt politicienii moldoveni din opoziție care l-au felicitat pe Putin și de ce acest lucru este îngrijorător?
  • Cum vor arăta de acum înainte relațiile oficiale dintre R. Moldova și Rusia?
  • Încotro se îndreaptă Federația Rusă sub un nou mandat al lui Vladimir Putin?
  • A fost scrutinul prezidențial rus un referendum pentru politicile lui Putin în frunte cu războiul din Ucraina?
  • Ce șanse mai există pentru consolidarea opoziției ruse după ce Vladimir Putin și-a asigurat un nou mandat de președinte?

„Pe Agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordinea zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG