Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Reforma justiției și exodul judecătorilor cu reputația pătată


Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan care comentează efectele măsurilor de reformă a justiției.

Igor Boțan: Reforma justiției și exodul judecătorilor cu reputația pătată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:09 0:00

Europa Liberă: Pe magistrații pe care i-am văzut retrăgându-se din profesie oare i-a determinat să recurgă la acest gest pre-vettingul care se apropie cu pași vertiginoși? La acest efect s-au așteptat autorii reformei în justiție?

Igor Boțan: „Asistăm cu toții actualmente la o demisie în masă, dacă putem spune așa, dar așa este, a unui șir de judecători care au reputația pătată și trebuie să înțelegem că acest fenomen pe care îl urmărim se înscrie în strategia pe care o promovează actuala guvernare. Încă în toamnă a fost adoptat planul de acțiuni al guvernului, care prevede că în perioada 2021-2023 trebuie să se realizeze această componentă a reformei justiției, care se referă la evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și la promovarea proiectelor referitoare la integritatea oficialilor de rang înalt din Republica Moldova.

Acest plan de acțiuni se corelează foarte strâns cu legile care au fost adoptate de parlament și activitățile pe care le desfășoară Ministerul Justiției. Deci, răspunsul meu este: da, acest exod al judecătorilor cu reputația pătată este legat de politicile promovate de actuala guvernare. Este vorba despre legea privind pre-vettingul, după care urmează vettingul, adică curățarea la început a consiliilor superioare ale magistraturii și procurorilor, după care urmează să aibă loc atestarea și evaluarea judecătorilor și a procurorilor. Judecătorii, procurorii, cei care au, cum se zice, pufușor pe botișor preferă să nu treacă prin acest mecanism de pre-vetting și vetting și își anunță demisia. Deci putem constata că aceste comunități ale judecătorilor și procurorilor înțeleg că nu există alternativă acestei reforme pe care a inițiat-o și o promovează actuala guvernare.”

Europa Liberă: Opoziția, socialiștii, în special, continuă să se opună acestui proces din motive puțin convingătoare pentru public și chiar merg pe contrasens cu opinia publică, care, așa cum știm, vrea capul lui Moțoc. De ce socialiștii își taie creanga de sub picioare?

Igor Boțan: „Socialiștii pornesc de la premisa că în Republica Moldova lucrurile ar fi la o stare de normalitate, lucru pe care îl contestă cei de la guvernare. Cei de la PAS cu orice ocazie menționează că împreună cu socialiștii au votat renumita declarație privind statul capturat, după care socialiștii au făcut tranzacția cu democrații, eliminând PAS-ul și Platforma DA de la guvernare, iar după alegerile care au avut loc în 2020 și 2021 PAS a reușit să preia întreaga putere și insistă pe faptul că lucrurile nu au ajuns la gradul de normalitate pentru a aplica întocmai recomandările Comisiei de la Veneția. Socialiștii, care au fost într-un fel sau altul la guvernare, au fost clienții sistemului judecătoresc corupt din Republica Moldova, precum finanțarea Partidului Socialiștilor și lipsa de reacție din partea procuraturii, scandalul care a avut loc în 2016 de finanțare din regiunile off-shore a socialiștilor și promovările pe care le-a făcut Igor Dodon în sistemul judecătoresc, atunci când a deținut funcția de șef al statului.”

Europa Liberă: Socialiștii pedalau refrenul riscului de monopolizare a puterii judecătorești de către actuala guvernare. Acum mai este oare convingător acest argument de care se agață cu disperare blocul comunisto-socialist?

Igor Boțan: „Este un procedeu, hai să-i spunem așa, de simțire a opiniei publice asupra acestui proces. De fapt, este un lucru absolut democratic, dar părerea mea este că socialiștii nu sunt credibili, pentru că am văzut cu toții fapte concrete de finanțare ilegală a acestui partid și am văzut că comunitatea respectivă de judecători și procurori a fost extrem de reticentă în investigarea și judecarea acestor cazuri.”

Europa Liberă: Presa continuă să fie nemulțumită de faptul că fugarii notorii nu sunt aduși în fața justiției moldovenești.

Igor Boțan: „Presa din Republica Moldova, cu toate neajunsurile pe care le are, este în drept să insiste pe cazurile de rezonanță legate de fugarii notorii, pentru că, în special, presa de investigație din Republica Moldova a făcut un lucru extraordinar atunci când a scos în evidență ilegalitățile comise de fugari, în primul rând, și atitudinea foarte indulgentă a organelor de drept din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar răspunsul autorităților este convingător? Cum răspunde justiția?

Trebuie să aibă loc curățarea justiției de elementele corupte, compromise,

Igor Boțan: „Pentru ca justiția să-și îndeplinească atribuțiile, ea trebuie adusă la condiția necesară, adică trebuie să aibă loc curățarea justiției de elementele corupte, compromise, cele care au mers mână în mână cu faimoșii fugari. Deci, acest lucru durează. Al doilea lucru foarte important este că autoritățile din Republica Moldova trebuie totuși să-și desfășoare activitățile în cadrul statului de drept, adică trebuie respectate procedurile, trebuie respectate toate etapele atât în investigarea crimelor pe care le-au săvârșit fugarii, cât și în promovarea documentelor care solicită statelor unde se ascund acești fugari să-i întoarcă aici, în patrie, ca să fie judecați.”

Europa Liberă: Vreau să operez cu un nume concret. Maia Sandu a fost întrebată despre Plahotniuc și Interpolul care l-a scos de pe lista de persoane căutate. E vorba despre insuficiența rechizitoriului prezent sau este performanța lui Plahotniuc de a se eschiva?

Igor Boțan: „Noi știm foarte bine chiar din declarațiile pe care le-au făcut liderii politici, același Vladimir Voronin în timpul guvernării căruia Plahotniuc dintr-un om de afaceri a devenit cel mai influent politician din umbră în Republica Moldova și care afirma că acesta a fost destul de abil și toate fărădelegile le-a comis cu mâinile interpușilor. Deci este un lucru foarte complicat, dar asta nu înseamnă că autoritățile și organele de drept nu trebuie să-și continue activitatea pentru a-i scoate la lumină pe interpuși și să dovedească că interpușii au activat în interesul dlui Plahotniuc. Eu asta am înțeles atunci când dna președintă a răspuns la întrebarea la care vă referiți și Dvs.”

Europa Liberă: Apropo de interpuși pe vremea lui Plahotniuc, puțini dintre ei se jenau din cauza palatelor pe care le filmau instituțiile de presă. Acum, iată, tot mai frecvent sunt întrebați de unde au luat bani pentru acareturi și mașini luxoase. Oare își au deja efectul public necesar aceste cercetări?

Lucrurile au evoluat și trebuie să recunoaștem că pas cu pas lucrurile se mișcă

Igor Boțan: „Cu certitudine, da. Și am asistat cu toții la revizuirea hotărârilor Curții Constituționale de către noua componență a acestei instituții care, da, deja oferă spațiu legal pentru instituțiile specializate să verifice dacă proprietățile corespund cu veniturile pe care le-au avut. Deci, lucrurile au evoluat și trebuie să recunoaștem că pas cu pas lucrurile se mișcă. Totuși, marea problemă este cât de repede vor avea loc reformele și punerea în practică a noilor prevederi legale, folosirea de către instituțiile curățate a oportunităților pe care le oferă inclusiv hotărârea Curții Constituționale. Societatea este în așteptare. Din păcate, trebuie să recunoaștem că războiul din Ucraina distrage atenția opiniei publice de la acest fenomen de combatere a corupției și de reformare a instituțiilor de justiție din Republica Moldova, dar sperăm foarte mult că după ce lucrurile se liniștesc atenția publică va reveni asupra combaterii corupției, pentru că altminteri nu vom avea credibilitatea necesară pentru a înainta în direcția integrării europene.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG