Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: Mesaje diplomatice occidentale pentru R. Moldova


Analistul politic Igor Boțan
Analistul politic Igor Boțan

Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor Boțan despre provocările politice, sociale și morale la care este supusă R. Moldova în această perioadă.

Igor Boțan: Mesaje diplomatice occidentale pentru R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:10 0:00

Europa Liberă: Dle Boțan, Moldova este un loc de pelerinaj diplomatic, dacă putem spune așa. Ce mesaje transmit, în afară de cele din comunicatele oficiale, ce mesaje transmit acești mesageri ai Uniunii Europene în primul rând și al Occidentului? Cine trebuie să îl perceapă, cui îi este adresat?

Igor Boțan: „După declanșarea războiului în Ucraina de către Federația Rusă, cu adevărat Republica Moldova a devenit un loc de pelerinaj pentru un șir de înalți oficiali europeni și americani, care vin cu mesaje către autoritățile Republicii Moldova, și nu doar cu mesaje, dar vin să discute cu autoritățile de aici ce urmează, cum percepe populația Republicii Moldova și cum percep autoritățile această situație și avem, din punctul meu de vedere, trei paliere. Unul ține de situația imediată legată de refugiații ucraineni pe care îi adăpostește Republica Moldova și pentru care Republica Moldova este o zonă de tranzit pentru a merge mai departe, deci sunt probleme imediate. Al doilea șir de probleme e legat de reziliența, dacă putem spune așa, în primul rând, economică și socială a Republicii Moldova, ce e de făcut pentru ca să rezistăm. Și cel de-al treilea palier – cel mai important – este ce perspectivă putem avea noi, Republica Moldova, mai îndelungată, pentru că înțelegem cu toții cu certitudine, după acest război lumea se va schimba și se vor schimba și aranjamentele la nivel regional.”

Europa Liberă: Nu toată lumea e mulțumită din cauza acestor mesageri. Ceea ce se numește, de regulă, coloana a cincea se arată indignată și, mai ales, sprijinită de autoritățile rusești. Prin vocea diplomaților ruși, „russki mir” încearcă să își revendice dreptul de a tutela în continuare Republica Moldova.

Igor Boțan: „Așa este. Și noi înțelegem că această răbufnire a nemulțumirilor la care vă referiți Dvs. nu este una de moment legată exact de izbucnirea războiului, adică de provocarea războiului, că nu a izbucnit, el a fost pregătit. Toate aceste lucruri au fost puse la cale de mult, cel puțin de 15 ani, de atunci când președintele rus Vladimir Putin a anunțat opinia publică internațională că țara lui vrea să devină un pol al lumii multipolare și să-și ia în tutelă spațiul post-sovietic. Acest lucru a fost reiterat și în 2009, atunci când Uniunea Europeană a lansat strategia Eastern Partnership-ului (Parteneriatului Estic). Și iată că acum, după un șir de publicații în presa rusească, autoritățile ruse au întreprins acțiuni directe, războinice pentru realizarea acestui plan de refacere a Imperiului Rus. Nu mai încape îndoială, dacă citim atent media din Federația Rusă, vedem că lucrurile merg în această direcție.

Impactul poate fi foarte dureros pentru noi, dar și pentru întreaga Europă, pentru întreaga securitate regională

Dacă vă referiți la coloana a cincea, cred că această noțiune care, mă rog, a apărut în circuit după Războiul civil din Spania, acum este reactualizată chiar de președintele Putin care zilele trecute, ne-am convins cu toții, în vederea trecerii de la regimul său autoritar la unul dictatorial a invocat rolul coloanei a cincea și noi îl resimțim aici, în Republica Moldova, foarte, foarte bine. Deci suntem în drept să operăm cu această noțiune după ce, iată, cei care au început un război vorbesc despre coloana a cincea și rolul acesteia, cine alimentează coloana a cincea ș.a.m.d. Și cred că acest lucru se profilează foarte clar și în Republica Moldova, trebuie luat foarte în serios, astfel încât să avem certitudinea că folosim termenii necesari pentru a clarifica o situație care este extrem de periculoasă pentru țara noastră, în primul rând, vecină cu o țară care este în război. Deci, impactul poate fi foarte dureros pentru noi, dar și pentru întreaga Europă, pentru întreaga securitate regională.”

Europa Liberă: Prudența autorităților care fac trimitere la neutralitatea Republicii Moldova îi deranjează pe alți cetățeni, care revendică acțiuni mai hotărâte. Un fel de hârtie de turnesol a devenit declararea raioanelor răsăritene ale Republicii Moldova drept zonă ocupată și reacția Blocului Socialiștilor și Comuniștilor a avut o oarecare relevanță. Deci, occidentalii care vin în vizită la Chișinău catalizează și o tabără, și alta, nu?

Igor Boțan: „Părerea mea este că nu acești demnitari din America și Europa catalizează situația din Republica Moldova. După trei săptămâni de război în Ucraina, este firesc ca societatea moldovenească, forțele politice să ia atitudine, pentru că, trebuie să recunoaștem, în ultimele trei săptămâni de când s-a declanșat acest război, clasa politică din Republica Moldova a fost extrem de precaută. Putem înțelege atitudinea guvernanților care au manifestat prudență, ceea ce este corect, dacă luăm în considerare potențialul foarte, foarte modest al Republicii Moldova din toate punctele de vedere – economic, social, militar ș.a.m.d., atitudinea autorităților a fost corectă. Avem Constituție, suntem stat de drept sau cel puțin tindem să fim stat de drept, deci ne comportăm în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova.

În același timp avem obligațiuni internaționale, obligațiunea de a trata de o anumită manieră refugiații, de a primi suport din partea comunității internaționale pentru a face față acestui val de refugiați și putem constata cu toții că aici Republica Moldova a făcut față și s-a manifestat absolut corect, fără niciun fel de abateri de la obligațiunile internaționale pe care le are. Pe de altă parte, vedem că opoziția proeuropeană este nemulțumită de modul în care autoritățile din Republica Moldova tratează sancțiunile impuse de comunitatea internațională față de Federația Rusă și această nemulțumire o înțelegem, pentru că ar fi bine ca autoritățile Republicii Moldova să fie tranșante cel puțin în atitudini, dar, așa cum spuneam, scuza pentru autorități este că posedăm un arsenal foarte, foarte modest și alinierea la sancțiuni nu aduce foarte multă valoare adăugată. Pe de altă parte, avem cea de-a doua componentă a clasei politice – opoziția comuno-socialistă nemulțumită că Republica Moldova ar putea cumva să se alinieze la sancțiunile economice, în primul rând, față de Federația Rusă, dar acești reprezentanți ai opoziției comuno-socialiste uită un singur lucru, că tocmai ei au fost cei care în 2005 au recunoscut public prin ministrul de externe de atunci, dl Andrei Stratan, la ministeriala OSCE de la Sofia că Transnistria este teritoriu ocupat.

Și dacă în actualele circumstanțe Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a ajuns la concluzia, în sfârșit, să spună lucrurilor pe nume, este straniu că opoziția comuno-socialistă uită că ea a fost cea care a ridicat pentru prima oară problema ocupației teritoriului Republicii Moldova de către forțele armate rusești, și s-a întâmplat asta în 2005. Mai mult decât atât, ne amintim cu toții că în 2006 guvernul Tarlev din care făcea parte și dl Igor Dodon, și dna Zinaida Greceanîi a semnat o adresare către statele lumii și către misiunile diplomatice de peste tot să ia în considerare un studiu făcut de Asociația Avocaților Americani în care se explica care sunt consecințele ocupației rusești a Transnistriei. Deci din 2005 până în 2006 am avut o perioadă în care cei care actualmente sunt liderii acestui bloc comuno-socialist invocau exact acest lucru și cereau comunității internaționale să recunoască că teritoriul Transnistriei, parte a teritoriului Republicii Moldova este ocupat și iată acum avem această situație bizară când, în sfârșit, Consiliul Europei recunoaște acest lucru, iar comuno-socialiștii noștri se revoltă și acest lucru este extrem de bizar, așa cum spuneam. Deci trebuie totuși să avem pivot moral ca să explicăm cetățenilor ce se întâmplă, de ce avem această oscilație – din frică, din lașitate, din dependență financiară, din cauza statutului de coloană a cincea, lucru la care v-ați referit Dvs. și pe care l-a condamnat idolul politic al acestor politicieni din Republica Moldova. societatea trebuie să se descurce, ce se întâmplă totuși cu clasa noastră politică.”

Europa Liberă: Unii spun că este explicabil comportamentul stângii socialist-comuniste, pentru că în cazinoul politic a făcut miză pe victoria lui Putin. Ei nu-și imaginează că Ucraina ar putea învinge și că vor trebui să-și mănânce propriile cuvinte, așa cum se spune în limba engleză.

Igor Boțan: „S-ar putea să aveți dreptate că este explicabil, dar acest lucru nu ne face onoare și, în primul rând, nu le face onoare celor oscilanți în atitudinile lor față de forțele Republicii Moldova, față de forțele lumii, dacă vreți, pentru că Vladimir Putin, am văzut cu toții, începând acest război a amenințat opinia publică internațională și Occidentul cu apăsarea butonului roșu.”

Europa Liberă: Și atunci, socialiștii care îl ascultă pe Gazmanov, care declară că Moldova face parte din lumea lui, deci, Gazmanov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, încearcă să fie de partea acelui care, eventual, s-ar putea să câștige războiul cu Ucraina și să continue marșul victorios prin Republica Moldova?

Igor Boțan: „Totuși trebuie să recunoaștem că atitudinea acestei opoziții este extrem de precaută. Chiar dacă încearcă să trimită săgeți în direcția guvernării, fac acest lucru cu un fel de stânjeneală, înțeleg perfect că toată lumea își amintește despre modul în care au tratat ei conflictul transnistrean în perioada când erau la guvernare și acum apare întrebarea de ce își schimbă atitudinea. Este vorba de coloana a cincea, ceea ce a spus Vladimir Putin și acest lucru trebuie spus foarte clar. Trebuie să ne lămurim totuși, liderul socialiștilor a recunoscut că anual partidul pe care îl conducea primea câte 600-700 de mii de dolari de la Gazprom, iar alt lider al blocului comuno-socialist sublinia că, da, era la curent și invoca sursa acestei finanțări – contractul pe care actualii lideri socialiști l-au semnat în 2006 privind furnizarea gazelor către Republica Moldova, care a permis crearea așa-zisei „perne de oxigen”, adică de acumulare de bani pentru tot felul de influențe politice în Republica Moldova. Și acest lucru îl afirm făcând referință la cele declarate de dl Vladimir Voronin, unul din liderii blocului comuno-socialist. Iată așa situație interesantă avem actualmente în Republica Moldova și cetățenii trebuie s-o cunoască.”

Europa Liberă: Dincolo de oprobiul public, organele de anchetă, procuratura încearcă să acționeze în consecință, Consiliul Audiovizualului dă amenzi. Vi se pare justificată exigența sporită a acestor instituții față de „libertatea de expresie și de gândire”?

Igor Boțan: „Autoritățile din Republica Moldova, instituțiile la care v-ați referit acționează de o manieră absolut adecvată. Avem o stare de urgență acum, țara noastră se simte amenințată și pe drept. Dacă ne uităm la declarațiile autorităților din Federația Rusă, chiar în ajunul invadării Ucrainei președintele Federației Ruse spunea că Rusia nu intenționează să atace militar Ucraina, același lucru l-a făcut și ministrul de externe, deci nu putem avea niciun fel de încredere în declarațiile și în documentele oficiale semnate de demnitarii ruși. De aceea, având în vedere această situație foarte complicată, dar fiind un stat de drept și ținând mult la drepturile cetățenilor, aceste autorități trebuie să se comporte adecvat.

Cel puțin să ceară instituțiilor media să reflecte situația din Ucraina, războiul din Ucraina de o manieră echilibrată, să dea pozițiile ambelor părți, dar nu să distorsioneze și să încline balanța în favoarea unei părți sau a alteia, lucru pe care l-am văzut și care a fost sesizat de Consiliul Audiovizualului și tare ne-a fost de mirare să vedem liderii socialiști plângându-se că, iată, se încalcă un drept democratic. Asta o spun cei al căror lider vara trecută a mers la Minsk în situația foarte complicată din Belarus și a lăudat modul în care președintele Lukașenka sau așa-zisul președinte Lukașenka, cum ar mai corect, gestionează o criză din această țară. Deci, comuno-socialiștii din Republica Moldova aplaudă ceea ce se întâmplă în Belarus, cu distrugerea opoziției, cu arestarea oamenilor, cu represiuni politice, iar când lucrurile se referă la ei, pentru că încalcă legislația Republicii Moldova când fac partizanat politic, iată că iau prăjina primii și fac mare tam-tam, invocând drepturile constituționale. Acest lucru de asemenea trebuie dezbătut public, ca oamenii să înțeleagă cum pot unii fi atât de ipocriți – să mergi în Belarus și să-l lauzi pe Lukașenka, iar întorcându-te acasă să-ți revendici drepturile, chipurile, încălcate tocmai pentru faptul că distorsionezi o realitate.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG