Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Ce efecte au sancțiunile extinse ale UE pentru cei care încearcă să destabilizeze R. Moldova?


Chiril Guzun (al doilea din dreapta), liderul grupării paramilitare „Scutul Poporului”, inclus în lista de sancțiuni ale UE, participă la un protest organizat de Partidul Șor în fața Procuraturii Generale, 28 noiembrie 2022.
Chiril Guzun (al doilea din dreapta), liderul grupării paramilitare „Scutul Poporului”, inclus în lista de sancțiuni ale UE, participă la un protest organizat de Partidul Șor în fața Procuraturii Generale, 28 noiembrie 2022.

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) mai multor politicieni și aliați ai fostului Partid Șor limitează activitatea acestui grup „extrem de periculos” pentru securitatea R. Moldova, dar nu o blochează în totalitate, susține analistul politic Igor Boțan în podcastul „Dincolo de știri”.

Ce efecte au sancțiunile extinse ale UE pentru cei care încearcă să destabilizeze R. Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:46 0:00

Analistul spune că sancțiunile europene au fost prelungite pentru un grup de 11 persoane și o entitate juridică pentru încercări de destabilizare a R. Moldova, și din considerentul că efectele precedentelor sancțiuni „nu au fost destul de consistente”.

„E o luptă continuă, iar dacă nu ar fi existat sancțiuni, gruparea s-ar fi putut folosi de bănci occidentale pentru a introduce bani necontabilizați în R. Moldova”, a explicat comentatorul Nicolae Negru, un alt invitat permanent al podcastului, în contextul ultimei decizii a UE, care a prelungit sancțiunile pentru 11 persoane și o entitate juridică pentru încă un an, până aprilie 2025.

În lista celor sancționați figurează politicienii Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, omul de afaceri rus, Igor Ceaika, și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, care se află sub sancțiuni deja de un an. Lista a fost completată, între timp, cu numele lui Chiril Guzun, un fost polițist de frontieră, liderul grupării paramilitare „Scutul Poporului”, proprietari și manageri ai unor trusturi media afiliate oligarhului fugar Ilan Șor, reprezentanți ai Adunării Populare din Autonomia Găgăuză etc.

De atunci, Șor, Tauber și Plahotniuc au cerut Curții de Justiție a UE să fie scoși de pe lista de sancțiuni, declarându-se victimele răzbunării politice a guvernării PAS, dar instanța europeană încă nu s-a pronunțat în aceste cazuri.

Nicolae Negru spune că ar fi existat foarte multe „portițe” prin care cei incluși în listele de sancțiuni au putut să-și finanțeze activitatea, iar interdicțiile impuse de UE i-au determinat să devină și mai „inventivi”.

Potrivit lui Nicolae Negru, un exemplu poate servi tentativa de introducere în R. Moldova a unor sume de bani prin intermediul mai multor simpatizanți ai oligarhului fugar, Ilan Șor, care se întorceau recent de la Moscova de la evenimentul de constituire a blocului „Victoria/Pobeda”, a explicat Negru.

Interlocutorii podcastului „Dincolo de știri”, de la stânga la dreapta: Igor Boțan, Elena Cioina, autoarea emisiunii, și Nicolae Negru.
Interlocutorii podcastului „Dincolo de știri”, de la stânga la dreapta: Igor Boțan, Elena Cioina, autoarea emisiunii, și Nicolae Negru.

Alte teme ale noului episod, înregistrat pe 2 mai:

  • La Chișinău a început procesul de judecată al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul.
  • R. Moldova ia în calcul să introducă în legislație noțiunea de femicid, pedeapsa pentru uciderea femeilor.
  • Guvernul oferă compensații pentru taxele ilegale achitate de fermierii cu terenuri peste traseul Râbnița-Tiraspol.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri.

Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG