Linkuri accesibilitate

„Nu poate să nu îngrijoreze când cineva la tine acasă umblă cu arma prin ogradă”


Eugen Sturza: „Nu poate să nu îngrijoreze când cineva la tine acasă umblă cu arma prin ogradă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:36 0:00

VIDEO

Interviu cu ministrul moldovean al apărării Eugen Sturza despre starea Armatei Naționale.

Valentina Ursu în dialog cu Eugen Sturza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:33 0:00
Link direct


Europa Liberă: Este o vorbă: dacă vrei pace, pregătește-te de război. Cât de pregătită e Armata Națională pentru provocări astăzi?

Eugen Sturza: „Eu nu cred că este corect să abordăm această problemă – cât de pregătită este armata pentru provocări.”

Europa Liberă: Dar provocări sunt diferite.

Eugen Sturza: „De provocări trebuie să fie pregătită țara, armata fiind parte componentă a acestei țări. Și armata reflectă realitățile care există în societate. Nu poate să difere militarul din Armata Națională de cetățeanul din Ministerul Economiei, spre exemplu. Ei trăiesc în aceeași societate, ei comunică cu aceiași oameni, ei interacționează între ei. Desigur, suntem un sistem un pic mai retras, un pic mai separat, dar în mare parte noi reprezentăm societatea. Militarii noștri sunt foarte bine pregătiți.”

Europa Liberă: Ziceți, cum decurge această modernizare a Armatei Naționale.

Eugen Sturza: „Temelia de bază o constituie strategiile – ce vrem noi să obținem și unde vrem să ajungem cu Armata Națională, în general, și baza a fost Strategia națională de apărare, acest document strategic care ne descrie cum va arăta, care sunt pericolele eminente ale Republicii Moldova, unde trebuie să investim. Următorul pas – urmează să aprobăm în luna septembrie Strategia militară. Deja aici este construcția forțelor armate, genurile de arme, cu ce sunt dotate aceste genuri de arme. După strategie, pornim programele. Unul din programele importante pentru noi este aprobat recent – programul armata profesionistă.”

Europa Liberă: Tinerii scapă de armată, asta vă propuneți? Începând cu această toamnă, ar trebui să demareze până în 2020, etapizat, să ajungeți la armata profesionistă?

Eugen Sturza: „Deja am început acest program, dar scopul meu nu este ca tinerii să scape de armată; scopul meu este ca tinerii să vrea să vină în armată, și în armată să vină cei care își doresc această profesie cu adevărat; să-i putem selecta pe cei mai buni, pe diferite profesii, fiindcă în Armata Națională nu sunt doar pușcași, avem în Armata Națională și transmisioniști, și geniști și avem nevoie de cei mai buni specialiști. Acum creăm un centru de securitate cibernetică, spre exemplu, în parteneriat cu Alianța Nord-Atlantică la noi, în Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce e nevoie de a fi creat acest centru?

Eugen Sturza: „Fiindcă războaiele, stimată doamnă, nu se mai duc cum se duceau înainte pe câmp deschis de luptă; războaiele se duc și din umbră și aici vorbim despre acele amenințări hibrid, care în mare parte reprezintă acel domeniu tehnologic foarte avansat în ziua de astăzi și de aceea avem nevoie să avem un centru de luptă cibernetică, să-i spunem așa.”

Europa Liberă: Dar acest război cibernetic a cuprins și Republica Moldova?

Eugen Sturza: „Acest război cibernetic a cuprins Republica Moldova, acest război cibernetic a cuprins țări mult mai dezvoltate și mai înaintate.”

Europa Liberă: Absolut!

Eugen Sturza: „Vedem interferențele în campaniile...”

Europa Liberă: Care-i impactul lui pe teritoriul Republicii Moldova?

Eugen Sturza: „Este același ca și în țările dezvoltate – propaganda, insuflarea cetățenilor despre pericolul din Occident și multe, multe alte povești pe care noi le auzim pe parcursul a 27 de ani de la independența Republicii Moldova, doar că acum s-au schimbat din zaire în televiziuni, de la televiziuni a trecut totul pe internet.”

Europa Liberă: Dvs. tot sunteți reprezentantul generației tinere. Vedeți tinerii să aibă această dorință, să fie educați în spiritul militar-patriotic, pentru că parcă s-a lăsat într-o parte această preocupare?

Eugen Sturza: „La Academia Militară a Forțelor Armate a fost depunerea jurământului militar – peste 50 de tineri au venit în Academia Militară benevol, care vor să își lege viața de Armata Națională. Acești tineri sunt motivați. Am vorbit, practic, cu fiecare din ei, am vorbit cu părinții lor; multe mame plângeau, mame de fete...”

Europa Liberă: De bucurie?

Eugen Sturza: „De bucurie plângeau sigur, că, uite, fata mea va apăra Republica Moldova. Cu toate că ea încă nu știe cu ce se va ocupa fata ei în Armata Națională, pe ce domeniu se va axa, dar mama este mândră că fata ei va face parte din Armata Națională. Și eu sunt mândru de acești tineri.”

Europa Liberă: Îmbunătățirea condițiilor solicită mijloace financiare. Găsiți bani, ați convins mai-marii Dvs. că trebuie să crească procentul care vine din produsul intern brut către armată?

Eugen Sturza: „Nu doar infrastructura, dar și investițiile, totul necesită bani. Problema banilor nu este de unde să-i iei, problema banilor este cum să-i gestionezi corect. Bugetul anului 2018 nu a fost cu mult diferit de cel al anului 2017.”

Europa Liberă: Exact.

Eugen Sturza: „A fost plus-minus la limita inflației diferența. Păi cu acest buget noi am făcut foarte multe investiții capitale, nu vorbesc de investiții de vopsit pereții, investiții capitale în infrastructură, pentru prima dată am făcut achiziții de muniții, de armament, de utilaje moderne pentru Armata Națională.”

Europa Liberă: De pe timpul Uniunii Sovietice se mai regăsește ceva în cadrul Armatei Naționale?

Eugen Sturza: „Se regăsește foarte mult și de aceea am luat decizia să începem achizițiile acestui utilaj modern, fiindcă nu mai putem sta în secolul XX, suntem în secolul XXI și trebuie să investim. Pentru anul viitor vom avea un buget mai mare la Ministerul Apărării și acest buget reflectă foarte clar intenția Guvernului de a investi în acest domeniu. Sigur, nu vom avea bugetul de doi la sută pe care îl au țările NATO, dar noi trebuie să tindem spre asta.”

Europa Liberă: Relația cu Alianța Nord-Atlantică astăzi cum o descrieți, pentru că în societate spiritele sunt împărțite și această polarizare nu știu dacă reușește să dispară atunci când e vorba că rămâne sau nu NATO o sperietoare?

Eugen Sturza: „NATO a fost, este și va fi un partener credibil și strategic al Republicii Moldova. Să spună oricine ce vrea, toată propaganda care există astăzi, și noi vorbim despre această propagandă și am vorbit anterior, nu face altceva decât, într-adevăr, să sperie lumea cu tancurile americane venite în Republica Moldova. Deocamdată, vedem doar tancuri rusești în Republica Moldova amplasate. Mie îmi place să facem lucrurile în comparație și când vorbim despre pericolul NATO și pericolul forțelor ruse amplasate pe teritoriul Republicii Moldova, este evident de unde vine pericolul. Când vorbim despre suportul acordat Republicii Moldova, este evident unde este avantajul. Proiecte cu Alianța Nord-Atlantică pentru Republica Moldova avem de zeci de milioane de euro; proiecte cu trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova avem zero.”

Europa Liberă: Recent, blindatele rusești au demonstrat a câta oară că pot trece râul Nistru. Aceste exerciții militare care se fac în stânga Nistrului vă îngrijorează?

Eugen Sturza: „Nu poate să nu îngrijoreze când cineva la tine acasă umblă cu arma prin ogradă. Și acel cineva care nici nu se îmbracă măcar ca să-l putem identifica cine este. Sigur că îngrijorează. Aceste forțe numai nu cu pacificarea se ocupă în Republica Moldova. Putem să le numim cum vreți, numai nu unități de pacificare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Nu prin așa modalități se fac prietenii și partenerii. Și noi vom lupta până în ultimul moment pe cale politică pentru ca aceste trupe să fie retrase odată și pentru totdeauna de pe teritoriul Republicii Moldova. Practic, o dată la câteva zile, acolo se întâmplă exerciții militare, manevre și tot felul de exerciții. Despre asta trebuie să vorbim. Partenerii noștri nu cunosc realitatea din teren.”

Europa Liberă: Oricum, acces nu există în zona transnistreană și asta vă îngrădește ca să cunoașteți la justa valoare totuși ce e acolo, ce se poate întâmpla, cum pot fi anticipate anumite lucruri?

Eugen Sturza: „Da, avem reprezentanți în Comisia Unificată de Control, dar ultimele evoluții arată că și ei sunt îngrădiți, la fel cum este îngrădit și OSCE-ul să aibă acces la aceste exerciții, să vadă ce fac ei acolo, ce transportă în unitățile de transport fără numerele de înmatriculare și însemnele de apartenență ale unității militare. Deocamdată, trebuie să muncim zi de zi politic cu partenerii ca să soluționăm această problemă. De ce nu? Să impunem sancțiuni și pentru prezența, și exercițiile pe care le fac aici, pe teritoriul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dl ministru, dar până astăzi nicio țară n-a recunoscut neutralitatea Republicii Moldova, consfințită în Legea Supremă?

Eugen Sturza: „Este greu să recunoști neutralitatea Republicii Moldova atâta timp cât pe teritoriul ei se află trupe de ocupație și trupe ale altui stat. Iată o țară care insistă cel mai mult pe neutralitatea Republicii Moldova în toate forumurile internaționale, Federația Rusă, este acea care, de fapt, șterge recunoașterea neutralității Republicii Moldova pe plan mondial.”

Europa Liberă: Ați revenit de la București, din România, mai exact. Ați avut o întâlnire cu omologul Dvs. Ce ați discutat?

Eugen Sturza: „Cu prietenul meu, dl ministru Mihai Fifor, discutăm foarte mult în general despre situația din regiune. Ori de câte ori ne întâlnim, abordăm subiectul bazinului Mării Negre, desigur discutăm despre Transnistria. Chiar în ziua în care la Constanța participam la Parada Marinei, fiind unul lângă altul, eu am primit mesaj despre exercițiile forțelor ruse pe Nistru și dumnealui a primit mesaj despre patrularea avioanelor rusești a zonei unde aveau loc aceste aplicații maritime. Și am zis că, uite, noi cumva suntem împreună, dar „colegii” se distrează la noi pe teritoriu. Desigur discutăm foarte mult despre reformele pe care le facem noi în Armata Națională și pe mine mă ajută foarte mult experiența prin care a trecut România. Acesta a fost primul sfat al dlui Fifor care mi-a spus: „Eugen, încearcă să înveți pe greșelile pe care le-am făcut noi, ca să nu călcați și voi exact pe aceleași greble”.”

Europa Liberă: Cum vedeți armata peste doi, cinci ani?

Eugen Sturza: „Peste cinci ani mai bine, fiindcă peste doi va fi în proces de reformare. Și acest proces este ca și orice reformă dureros, dar este unul benefic și va fi unul destul de bun pentru ceilalți 90 la sută din militari. Peste cinci ani va fi o armată diferită, va fi o armată care va fi dotată cu armament și tehnologii moderne, cel puțin 60-70 la sută vor fi tehnică și utilaj modern. Nu mai vreau să acceptăm donații peste donații care au venit peste Republica Moldova de care vrei. Am acceptat până acum tot ce ni se dădea, de acum avem un plan foarte clar: ce vrem să dezvoltăm, în ce vrem să investim și ce acceptăm ca și donații. Republica Moldova trebuie să stea ferm, cu demnitate și să-și dezvolte capacitățile așa cum consideră ea.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cei care fac armata, pentru cei care nu fac armata?

Eugen Sturza: „Pentru cei care fac armata – să fie mândri că servesc Republica Moldova și să fie siguri că statul le va asigura condiții adecvate – condiții de trai, condiții de muncă, condiții de salarizare. Iar pe cei care nu sunt în Armata Națională nu am decât să-i felicit cu cea de-a 27-a aniversare de la independența Republicii Moldova, să le doresc un cer senin și desigur pace, pace în țară! Și iarăși, să fie siguri că noi suntem la straja țării.”

XS
SM
MD
LG