Linkuri accesibilitate

Școli deschise pe timp de teroare: un paradox belgian


Au fost închise doar câteva tabere de Paște situate în zona izolată a Ardenilor, unde părinții au fost chemați să-și ia copiii.

Poate părea unul din acele paradoxuri belgiene faptul că școlile sunt deschise și funcționează în ciuda amenințării teroriste și a faptului că nivelul de alertă e menținut la pragul maxim de 4 în întreaga Belgie.

În luna decembrie, când exista riscul unor asemenea atacuri și când nivelul de alertă a fost de asemenea ridicat la 4, școlile și multe întreprinderi, birouri, magazine și cocuri publice fuseseră închise vreme de multe zile.

Acea perioadă fusese numită, cu umor acru, „the Lockdown” de populație („încuierea" în engleză) iar măsurile stârniseră nemulțumirea multor comercianți și duseseră la mari pierderi, în special în turism.

Acum, în mod paradox, după două atacuri teroriste care au făcut 31 de morți și 250 de răniți, cu nivel de alertă 4 în întreaga țară, școlile sunt deschise și funcționează.

Au fost închise doar câteva tabere de Paște situate în zona izolată a Ardenilor, unde părinții au fost chemați să-și ia copiii.

În termeni legali, nivelul maxim de alertă 4 înseamnă că amenințarea est „serioasă și iminentă". Se aplică întregii Belgii. Dar, potrivit Centrului federal de criză, nu există o amenințare precisă împotriva școlilor, așa că ele pot funcționa.

Ministrul de interne Jan Jambon (din partial naționalist flamand N-VA) a anunțat că Ocam (Organe de coordination pour l'analyse de la menace, organismul care coordonează lupta antiteroristă) se va reuni în această dimineață pentru a analiza situația.

„Vom sta la nivelul 4 dacă amenințarea rămâne iminentă”, a spus Jan Jambon.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG